В Москва провеждат парад с оръжия, а в Страсбург празнуват

...
В Москва провеждат парад с оръжия, а в Страсбург празнуват
Коментари Харесай

9 май: в Москва - парад, в Страсбург – празник

В Москва организират церемониал с оръжия, а в Страсбург честват и се сплотяват.

На това акцентираха съвсем всички оратори през днешния ден, в заключителния ден на Конференцията за бъдещето на Европа. Тя приключи с тържествена гала в Европейския парламент в Страсбург. Това стана точно на 9 май - Деня на Европа.

Урсула фон дер Лайен и Роберта Мецола, ръководителите на Европейската комисия и Европейския парламент, както и френският президент Еманюел Макрон, чиято страна ръководи Съвета на Европейски Съюз, получиха отчет с 49 цели и над 300 рекомендации за промени в Европейски Съюз. В продължение на една година жители от страните членки обсъждаха какво може да промени Съюза към по-добро.

Сред най-важните оферти са промени в Договорите на Европейски Съюз и замяната на единодушието с квалифицирано болшинство при вземането на значими решения.

„ Понеже демокрацията не свършва с избори, конференции или конвенти, върху нея би трябвало да се работи, тя би трябвало да бъде подхранвана и подобрявана всеки ден. Видяхме това в събитията с елементарни хора в цяла Европа. Видяхме го и в фотографията на Линда – младата майка, която говореше за бъдещето в тази зала и държеше в ръце дребното си бебе. Искам да честваме тази фотография на 9 май. Снимка, доста по-силна от всеки боен церемониал по улиците на Москва “, сподели Урсула фон дер Лайен.

Ги Верхофстад – съпредседател на конференцията, също опълчи двата свята.

„ Вижте разликата. В Москва - церемониал с внушителни оръжия, техника, танкове. В Страсбург – фестивал, жители с европейски ръководители, които показват религия в европейския план за мир “, посочи той.

Естествено, войната в Украйна бе основна тематика на днешните речи, въпреки конференцията да стартира доста преди съветската експанзия.

Ге Верхофстад уточни, че през днешния ден се води война на нелибералното съветско самодържавие против демократичните полезности, на съветската свирепост против европейската народна власт.

Фон дер Лайен насочи особено обръщение към украинците, че европейската народна власт е и тяхна.

„ Украйна е член на нашия съюз в сърцата ни “, сподели Еманюел Макрон.

Но побърза да добави, че приемането на страната може да отнеме повече време, даже десетилетие. В противоположен случай Европейски Съюз ще смъкна стандарта си.

Същевременно Фон дер Лайен даде да се разбере, че поддържа смяната на Договорите на Европейски Съюз.

„ Важното е, че ни казахте къде желаете да отиде тази Европа. Сега от нас зависи дали ще тръгнем по най-прекия път натам. Това ще стане посредством потреблението до дъно на това, което можем да създадем в границите на Договорите, и, да, посредством смяна на Договорите, където има потребност “, сподели ръководителят на Европейска комисия.

За преразглеждане на Договорите се изрече и президентът на Франция.

Тази заран стана ясно, че България и още 9 страни от Европейски Съюз са срещу прибързани промени в тази сфера.

Фон дер Лайен и Макрон поддържаха и нужното единогласие за взимане на решения в Съвета на Европейски Съюз:

„ Винаги съм изтъквала, че гласуването с единогласие в някои основни области просто към този момент няма смисъл, в случай че желаеме да бъдем в положение да се движим по-бързо “, сподели ръководителят на Комисията.

Тя не загатна съответни сфери, само че на всички бе ясно, че измежду тях е налагането на наказания против Русия поради нахлуването в Украйна. Посланиците на страните членки три дни не можаха да се схванат и да дадат зелена светлина на шестия пакет от ограничения.

Макрон настоя за това да се приказва намерено на Европейския съвет през юни.

Всички признаха, че жителите имат съображение да бъдат недоволни от Европейски Съюз и да го подлагат на критика.
Верхофстад против Мъск и Зукърбърг
Европа би трябвало да бъде единна и по този начин ще стане по-силна, е преобладаващото мнение на участниците и на ръководителите на Европейски Съюз.

„ Какъвто и да е резултатът от войната, каквито и да са вижданията ми, че демократичната народна власт ще вземе превес, утрешният свят ще е доминиран от империи - Китай, Русия, Индия, Съединени американски щати. При сходен международен ред Европа може да оцелее единствено като единен съюз, защитаващ ползите на жителите. Европейски Съюз работи прекомерно късно и нерешително. Такъв съюз няма да оцелее. Европейската интеграция не е въпрос на избор, а на нужда и оцеляване “, заключи Ги Верхофстад.

След това евродепутатът либерал насочи нападки към Илон Мъск и Марк Зукърбърг. Той стартира с това, че вследствие на конференцията той не вижда несъгласие сред представителната демокрации и директната народна власт. И двете форми съгласно него са нужни в актуалната народна власт.

„ Прякото присъединяване на жителите би трябвало да бъде институционализирано като антидот на разделянето в обществото. От него има потребност в една демократична система, постепенно умираща пред очите ни, отровена от могъщите логаритми на господин Мъск и господин Зукъбрърг, гледащи на хората единствено като на профили в мрежите, или на спонсорираните от страната съветски хакери и китайски ботове, които третират жителите като обществени психопати “, съобщи Верхофстад.

Макрон се и самоизтъкна, като разгласи, че е още веднъж измежду хората в Европейския парламент поради суверенния избор на френския народ.

„ Франция направи още един избор за Европа “, сподели той.

Президентът завоюва втория си подред мандат преди по-малко от месец.
Какво следва
Сега трите европейски институции ще проучат по какъв начин да подхващат ефикасни следващи дейности по предадените през днешния ден оферти. Всяка от тях ще работи в границите на своята подготвеност и в сходство с Договорите на Европейски Съюз.

Наесен ще се организира събитие за противоположна връзка за информиране на жителите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР