В момента в света 71 милиона души страдат от хепатит

...
В момента в света 71 милиона души страдат от хепатит
Коментари Харесай

Проф. д-р Красимир Антонов пред в. ДОКТОР: Около 100 000 българи са болни от хепатит С, но не знаят това и не се лекуват, а заразата е напълно лечима!

В момента в света 71 милиона души страдат от хепатит C. Статистиката сочи, че към 80% не са диагностицирани, защото единствено при 10-15% от болните инфекцията протича остро, при останалите болестта хронифицира. Поради неналичието на симптоматика и на профилактика дребна част от пациентите биват навременно диагностицирани. „ Вирусните хепатити са съществени обществени болести, ракът на черния дроб е тясно обвързван с тези инфекции. 70% от българите с хепатит С са изкарали и хепатит А, без да схванат, че са били заболели. Хората, инфектирани с хепатит С, са към 100 000 за нашата страна. Ако не се лекуват, и то в точния момент, заболяването може да докара до тежка чернодробна непълнота. Около 840 души умират всяка година от хепатит С и породените от него затруднения. Затова е значима навременната диагностика. Трябва да се знае, че хепатит С и вирусен хепатит B са главните фактори за рака на черния дроб. Имунизирани като деца, 25-годишните към този момент нямат имунитет против болестта хепатит. Приблизително 100 000 българи са заболели от хепатит C, само че не знаят това и не се лекуват ”, разяснява за в. „ Доктор ” известният български гастроентеролог проф. доктор Красимир Антонов, шеф на поделение „ Диагностика, лекуване и следене на заболели с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация ” към болница „ Св. Иван Рилски ” в София.
- Проф. Антонов, какво съставлява хепатит С и по какъв начин дреме с години в организма ни?
- Хепатит С е заболяването с най-кратка история в историята на медицината. Тя има единствено 25-годишна история. Вирусът на хепатит С е открит през 1989 година Интригата продължи до 2014 година, когато стана допустимо тази болест да бъде излекувана в съвсем 100% от случаите за доста малко време. За тези 25 години се разбра, че вирусът на хепатит С не е единствено един, а е цяло семейство от вируси, само че с разнообразни генотипове, повлияващи се друго от многото типове лекуване.
Хепатит С може да живее в организма ни десетки години без нито един признак. Атакува основно черния дроб, само че се отличава със свойството да поразява и други органи. Може да засегне бъбреците, щитовидната жлеза, панкреаса и даже мозъчната кора, усложнявайки нелекото положение на пациентите с други тежки диагнози. Заразата се предава извънредно и единствено по кръвен път - не става с целувки или по битов път, както е при хепатит В.
Изследвания в Съединени американски щати демонстрират, че главната рискова група за разпространяване на хепатит С там са венозните наркомани поради използването на общи спринцовки. Но в България статистиката демонстрира друго. Основната част от болните - почти 100 000 души - са представители на възрастното население, над 50 година, при които заразяването е станало преди 20-30 година, когато здравните услуги са били на друго равнище. Обикновено „ виновна” е някаква здравна намеса - кръвопреливане или интервенция, или стоматологично лекуване. При младите пациенти инфекцията фактически се предава при използването на опиати, само че те не са главният контингент от българските пациенти.
От началото на тази година всички пациенти у нас с хепатит С получават абсолютно, без никакви ограничавания,

най-доброто лекуване на болестта

Можем да се гордеем с резултатите, които страната ни реализира през последните години в лекуването на хепатит С. От 2016 година у нас към този момент се ползват най-съвременните безинтерферонови режими, чиято успеваемост е близо 100%.

- Как се предава хепатит В?
- Както всички хепатитни вируси, В-инфекцията нападна черния дроб и може да хронифицира до степен, че да провокира цироза. Способен е да предизвика и рак на черния дроб, което го прави извънредно рисков. Известно е, че към 300 млн. души в световен проект са инфектирани с вируса на хепатит В, а почти 2.5 милиарда са се срещали през живота си с него.
Хепатит В се предава главно по сексуален път, само че може да се популяризира също по кръвен и битов метод. Живее в слюнката, семенната течност, влагалищния секрет, кръвта, потта, а от време на време се открива даже в изпражненията. Това значи, че може да болести доста хора по едно и също време, по тази причина популацията по цялостен се защищава от вируса посредством имунизации. В България от 1992 година на новородените наложително се слага ваксина, вследствие на което острите случаи на инфекции с този вирус във възрастовата група до 25 година внезапно понижа. Сега имаме пикове на изострен хепатит В измежду по-възрастното население, тъй като не е било обхванато от имунизация.



Данните за България сочат, че за последните 10 година заболеваемостта у нас е към 150 000 – 200 000 души. За експертите това е знак, че всички, които не са били ваксинирани като деца, е добре да си слагат ваксина и в зрелост, и в случай че човек работи в рискова среда или пътува доста по света, е добре да се реимунизира.

В момента медикаментите за лекуване не могат да унищожат вируса изцяло, само че са в положение да блокират размножаването му, че той да не може да се открие в кръвта. По този метод болните не могат да заразяват други хора.
В момента се създават четири нови медикамента против хепатит В. Бъдещата терапия ще е под формата на композиция от препарати, които ще блокират вируса на няколко равнища или пък ще пречат на вируса да влиза в чернодробните кафези.

- Като че ли забравяме за хепатит D, а се оказва, че той напълно не е безопасен?
- Инфекцията от хепатит D по никакъв начин не е безобидна. Вирусът доста наподобява на растителните, идва от тютюна и доматите. За негова татковина се счита Южна Америка, само че се среща и в България. Атакува единствено хора, които към този момент са инфектирани с хепатит B, и изчезва от единствено себе си, в случай че попадне в среда без съществуването на B-инфекцията.

За страдание хепатит D е най-тежкият от всички хепатитни вируси, тъй като има свойството непосредствено да поврежда черния дроб за разлика от хепатит B, където имаме хора с доста високо равнище на вируса без болест, тъй като имунната система не го разпознава. В рамките единствено на шест месеца до една година черният дроб може изцяло да бъде „ изяден” от вируса. В резултат на това част от пациентите, при които положението се открива късно, умират в границите на няколко години.

В България вид D се открива в към 6% от хората с B-инфекция. Те се лекуват единствено с интерферон, защото няма друга утвърдена терапия. При част от пациентите тя съумява да потисне инфекцията по този начин, че в границите на 5-10 година черният дроб да се стабилизира.

- С „ заболяването на мръсните ръце”, позната като хепатит А, сякаш най-лесно се заразяваме...
- Това е типична стомашно-чревна зараза, известна с лекото си протичане. Почти всички боледуващи от вирусен хепатит А оздравяват и се възвръщат изцяло в границите на 2 до 8 седмици. В дребен % от случаите заболяването може да продължи до 6 месеца или признаците й да се появяват и изчезват в границите на 9 месеца. Само в 1% от случаите, при дребни деца или възрастни в тежко положение, хепатит А може да аргументи остра чернодробна непълнота, кома и гибел.



Инфекцията нормално се предава посредством инфектирана вода или храна. Затова рискови за разпространяването й са всички бедствия - трусове и наводнения, при които е невисок санитарният надзор. Епидемия от хепатит А може да пламне както при неналичието на вода за хигиенични потребности, по този начин и вследствие на наводнения, когато болестта може да се разнася от стичащите се на всички места мътни потоци.

Източник на болестта е единствено болният човек. Вирусът на хепатит А навлиза в организма през устата, развъжда се в тялото и минава в изпражненията, с които се отделя в околната среда. Ето за какво постоянно се открива и в селскостопанска продукция, поливана с фекални води. Затова всички плодове и зеленчуци би трябвало да се измиват добре, а ръцете да се мият преди всяко хранене.

Добрата вест е, че вирусът на хепатит А може изцяло да се почисти от организма, а един път изкарал инфекцията, човек не може да се болести наново, тъй като построява пожизнен имунитет.

Люба МОМЧИЛОВА, в. " ДОКТОР "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР