В момента, в който Паулу Коелю е измислил крилатата си

...
В момента, в който Паулу Коелю е измислил крилатата си
Коментари Харесай

Мария Цънцарова 5 години се борила да й обърнат внимание

В момента, в който Паулу Коелю е измислил крилатата си фраза „ Когато човек мощно желае нещо, цялата Вселена му спомага ”, евентуално е имал поради хора като Мария Цънцарова.

Историята на младата тв водеща е живо доказателство, че всичко е допустимо, стига да имаш ясна цел. Именно следвайки тази концепция, тя попада в малкия екран още като студентка и съумява да се трансформира в медийна сензация, макар че в продължение на цели 5 години й повтарят едно и също обезкуражаващо изречение: „ Не си готова! ”. Това обаче освен, че не я отчайва, само че й дава сили да се бори още по-решително за място в специалността, която избира още в 4-и клас – публицистиката.

Да работи в телевизия е огромната фантазия на Мария Цънцарова още като дете. В забавачката тя желае да стане актриса. После взема решение, че е по-добре да води кулинарно шоу. По това време е в началното учебно заведение и, разумно, не може даже да изпържи яйца, само че си показва какъв брой забавно би било да демонстрира на хората по какъв начин да си подготвят вечеря. Тази фантазия угасва още в 4-и клас, с цел да отстъпи място на желанието на момичето да стане публицист.

По това време за познатите на дребната Мария е мъчно да одобряват съществено нейния интерес към медиите. Момичето е родено и израснало в дребния подбалкански град Карлово, където излизат два вестника и има единствено един кабелен тв канал. Родителите й нямат нищо общо с медийния бизнес – татко й е инженер, а майка й – агроном. Въпреки това те поддържат фантазията на детето си, насърчавайки го да се запише в клуб „ Млад публицист ”. Там Мария прави първите си стъпки като кореспондент, а на 16-годишна възраст съумява да вземе и първото си огромно изявление – от тв водещия Драгомир Драганов-Чая, който по това време пее с Лили Иванова. Срещата става след концерт на Драго и Лили. Мария подарява цвете на примата, която я целува на сцената, а по-късно съумява да беседва и с емблематичния водещ.

Това изявление евентуално е прибрано някъде в архивите на Цънцарова като нейното първо огромно достижение в специалността, реализирано още преди да приключи гимназия. След дипломирането идва време за избор на компетентност във висше образователно заведение, който за Мария е изработен от години – „ Журналистика ” в СУ „ Св. Климент Охридски ”. Кандидат-студентският й изпит е на 15 юли 2005 година – ден, който водещата несъмнено в никакъв случай няма да не помни, тъй като това е първият път, в който камерите на националните малките екрани се насочват към лицето й. По случайност момичето е разпределено да държи изпита в залата, в която се тегли и изпитната тематика по литература. В тези години изпитът е събитие от първостепенно значение за страната и кореспонденти от всички национални медии са се струпали, с цел да го отразят. Един от членовете на комисията пита дали има искащ да изтегли тематиката. Вижда се една-единствена вдигната ръка. Оказва се на дребно момиче, което с усмивка и бърза крачка се насочва към кутията с тематиките и вади лист, на който написа: „ История и избор в романа „ Тютюн ” на Димитър Димов ”. Докато квесторите изписват заглавието на черната дъска, публицистите обкръжават момичето и го питат по какъв начин се споделя, от кое място е и какво желае да учи. „ Мария Цънцарова от Карлово. Кандидатствам „ Журналистика ”, дава отговор момичето.

Година по-късно то попада в Нова телевизия като стажант-репортер – на стаж, който е наложителен за всеки студент във Факултета по публицистика. Но вместо да остане единствено месец, да вземе записка от шефа на новините и да се отдаде на лятна почивка, както вършат повечет й сътрудници с курса, Мария взема решение да употребява шанса си. Тя стартира да работи интензивно и остава в малкия екран с години. Иска да отразява политическия живот на страната, само че й споделят, че не е готова. Налага се сама да измисля тематиките, по които работи. Започва да следи всички мейли в публицистичната поща и, когато види сигнал за неправда, да прави репортаж по него. Не просто отразява казуса, а търси аргументите за възникването му. Така последователно стартира да се оформя като проверяващ публицист. Но без значение какъв брой старания поставя, продължава да се сблъсква с изречението: „ Не си готова! ” всякога, когато желае да работи върху нещо по-сериозно, което визира цялото ни общество.

Така минават 5 години. Накрая я виждат шефовете на новините в Би Ти Ви. Бъдещата звезда към този момент обмисля да се реалокира в кабеларка, единствено и единствено да й дадат късмет да работи по тематиките, които я вълнуват. И тогава идва предлагането от Би Ти Ви – мястото, за което Мария от дете мечтае. Там тя получава късмет да се развихри и бързо печели славата на един от най-хубавите проверяващи публицисти в страната. Не се опасява да се вре сред шамарите, тъй като мисли, че като е дребна и слаба, никой няма да й посегне. Но е попадала и в комплицирани обстановки, от които се е измъквала единствено с помощта на отбраната от своите сътрудници. Най-накрая съумява да реализира и фантазията си да отразява политическите тематики в страната.

За разлика от множеството увлечени в гонене на кариера млади дами, които не помнят персоналния живот, за Мария Цънцарова най-важно остава фамилията. Години наред тя е вярна на ученическата си обич – Симо Голев, с който подписва брак през септември 2014 година Сватбата е в родния и на двамата град Карлово, а на тържеството свири гарнизонният оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Войниците са изпратени персонално от тогавашния пълководец ген. Димитър Шивиков. По-късно той е упрекнат в корист със служебно състояние и жестът му към младоженците става мотив за нападки против журналистката. Но това не стопира нейната кариера. Тя прави все по-силно и по-силно усещане освен на шефовете си, само че и на феновете. Междувременно съумява да роди и две деца. Големият й наследник Георги се появява на бял свят на Велика сряда през 2017-а, а дребният Костадин – две години по-късно. Майката работи даже когато е в напреднала бременност, разрешава си единствено по година отпуск по майчинство и всякога, когато се връща на екран, е все по-добра и мощна в работата си – сякаш децата й дават мощ.

Това лято се стигна и до отличаването й с премия за телевизионна публицистика „ Свети Влас ”. Преди да разгласи името й, самият Мистър Панорама Иван Гарелов назова младата си колежка „ събитие ” в специалността. Това стана малко след трите седмици, в които тя одобри да замести сътрудника си Антон Хекимян като водещ на утринния блок „ Тази заран ”. В тези три седмици публиката безусловно се влюби в Мария Цънцарова. Огромна част от феновете даже не съумяха да одобряват титулярния водещ, когато зае назад мястото си след лятната си отпуска. Те желаеха да гледат неговата колежка. Мария обаче от дълго време е намерила своето място в друго предаване – седмичното „ 120 минути ” и рубриката си „ На 180 градуса ”. Този вид работа й дава опция да се развихри като експерт и в това време да бъде с двете си дребни деца. „ Ако беше на екран всеки ден, кой щеше да гледа синовете й? ”, разясняват сътрудници на Мария в Би Ти Ви. Тя и брачният партньор й се грижат сами за момчетата, защото и бабите, и дядовците им живеят в Карлово. За да работи умерено това лято, майката изпратила децата при роднините си в града, само че незабавно след отпадането на уговорката побързала да ги прибере назад при себе си. Следва месец и половина отпуска, в които всички се питат „ Кога ще се върне Цънцарова? ”.

Завръщането й е на 11 октомври – този път – за непрекъснато и без паузи. Плановете й към този момент са да работи в „ 120 минути ” най-малко до момента в който децата поотраснат. Но кой знае? Някой ден може да се върне в „ Тази заран ”.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР