В момента текат ускорени преговори между Киев и съюзниците му

...
В момента текат ускорени преговори между Киев и съюзниците му
Коментари Харесай

Украйна води ускорени преговори със Запада за ракети с голям обсег

В момента текат ускорени договаряния сред Киев и съдружниците му по отношение на настояванията на Украйна за ракети с огромен обхват, които съгласно нея са нужни, с цел да се попречи на Русия да унищожава украински градове. Това съобщи Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски, оповестява " Ройтерс ".

Украйна получи обещание за доставки на западни бойни танкове и сега иска и изтребители, с цел да отблъсне съветските сили, които постепенно напредват в някои елементи от фронтовата линия.

" За да понижим фрапантно основното оръжие на съветската войска - артилерията, която те употребяват през днешния ден на фронтовата линия - имаме потребност от ракети, които ще унищожат техните хранилища ", уточни Подоляк.

По негови думи на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

" Затова, първо, договарянията към този момент се водят. Второ, преговорите вървят с ускорени темпове ", уточни той, без да разкрива повече детайлности.

В настрана изказване Зеленски съобщи, че Украйна желае да предотврати съветските офанзиви против украинските градски региони и цивилни.

" Украйна има потребност от ракети с огромен обхват, с цел да лиши окупатора от опцията да сложи ракетните си установки някъде надалеч от фронтовата линия и да унищожи украинските градове ", настоя той във вечерното си видеообръщение.

Зеленски означи, че Украйна се нуждае от създадената в Съединени американски щати ракета ATACMS, която има обхват от 185 благи (297 км). Засега обаче Вашингтон отхвърля да даде оръжието.

Вчера украинските военновъздушни сили отхвърлиха изказване, че ще получат 24 бойни самолета от съдружниците, като прецизираха, че договарянията не престават.

Испанският вестник " Паис ", цитирайки представителя на украинските Военновъздушни сили Юрий Игнат, заяви, че Украйна в началото е желала две ескадрили от по 12 самолета, за предпочитане изтребители F-16 на " Локхийд Мартин ". Впоследствие обаче Игнат разясни, че думите му са били изтълкувани неправилно.

" Украйна е единствено на стадий договаряния във връзка с самолетите. В момента се прецизират моделите на самолетите и техният брой ", уточни той.

На брифинг в петък Игнат съобщи, че F-16 може да са най-хубавият вид за многоцелеви изтребител, който да размени сегашния флот на страната от остарели бойни самолети от руско време.

Той означи и че съюзническите страни не харесват обществените спекулации за самолети.

В четвъртък заместник-съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Файнър съобщи, че Съединените щати ще обсъдят концепцията за доставка на самолети " доста деликатно " с Киев и неговите съдружници.

От своя страна министърът на защитата на Германия изключи идеята за изпращане на самолети в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР