В момента срещу България тече процедура в съда на ЕС

...
В момента срещу България тече процедура в съда на ЕС
Коментари Харесай

България вече има програма за намаляване на фините прахови частици във въздуха

В момента против България тече процедура в съда на Европейски Съюз за неспазване на нормите за качество на въздуха в 28 общини

© Николай Дойчинов Още по тематиката
София ще разчита на европейски пари, с цел да се оправи със замърсяването на въздуха
от Дневник,11 сеп 2018
Нова система ще следи замърсяването на въздуха в София

С 560 хиляди лева ще бъдат конфигурирани 22 измервателни уреда, които ще покрият цялата територия на града през есента на 2019 година
22 авг 2018 Конкретни ограничения, които да понижат излъчванията на фини прахови частици, предлага Световната банка в план на Национална стратегия за възстановяване на качеството на въздуха 2018 - 2024 година Документът е ориентиран към главните източници на замърсяване, каквито са битовото отопление и колите, а за действителни дейности ще са нужни и законодателни промени.

Програмата е създадена по съглашение с Министерството на околната среда и водите по отношение на течащата против България процедура в съда на Европейски Съюз за неспазване на нормите за качество на въздуха. Това се отнася до 28 общини, в това число София, където нормите за фини прахови частици (ФПЧ) се надвишават по-често от допустимото.

Дърва и въглища

Основният източник на ФПЧ във всички общини е битовото отопление с потреблението на неефективни печки и котли на твърдо гориво, на което се дължат минимум 85% от излъчванията, се показва в отчета на СБ. Около 54% от хората се отопляват на дърва или въглища. Проблемът идва от това, че се горят влажни дърва или въглища с високо наличие на пепел и ниска калоричност, което усилва нездравословните излъчвания. В същото време множеството употребявани уреди са по-стари печки и котли, които не са проектирани да са енергийно ефикасни.

В тази връзка специалистите на банката оферират България да вкара по-рано европейския правилник, който дефинира по-строги стандарти за планиране на отоплителни уреди, тъй че той да влезе в действие от началото на 2020 година Успоредно с това в общините с високи замърсявания би трябвало да стартира и наложително поетапно извеждане от приложимост на старите отоплителни уреди. За задачата обаче локалните управляващи ще би трябвало да дефинират вероятни други възможности за отопление като свързване към газопреносна мрежа или централно парно или замяна на печките с такива, които дават отговор на стандартите за екодизайн. Те би трябвало да плануват и финансова поддръжка за стопански уязвимите групи.

Другите ограничения, които СБ предлага, са да се вкарат стандарти за качество на въглищата за битово отопление, тъй че да се постави таван на допустимото наличие на сяра и пепел. Според специалистите би трябвало да се забрани и продажбата на дърва на тегло, която подтиква предлагането на влажни дърва. Периодът, когато могат да се секат дърва за огрев, също би трябвало да бъде стеснен, тъй че да има време дървесината да изсъхне, преди да се гори.

Оценките на СБ демонстрират, че осъществяването на ограниченията за битовото отопление в 28-те общини ще коства сред 39 и 47 млн. лева на година до 2024 година

Стари дизели

Две ограничения са планувани и за справяне с другия главен замърсител с ФПЧ - превоза Това визира основно старите дизелови коли, при които няма надзор върху пределно допустимите правила на излъчвания и които са забележителен дял от общия брой коли, най-вече измежду хората с ниски приходи. Друга причина за замърсяванията е, че се отстраняват катализаторите и филтрите за твърди частици на по-модерните дизелови коли.

Експертите на СБ оферират да се усъвършенства качеството на техническите прегледи както при първична регистрация на автомобил, по този начин и на годишните прегледи, както и да има наказания за притежателите, които нямат филтри. Препоръчва се също и въвеждане на зони с ниски излъчвания в най-урбанизираните градове като София и Пловдив, който да ограничи влизането на остарели коли (преди Euro 1) в центъра.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР