В момента се води пълно разследване в Булгаргаз и всякакви

...
В момента се води пълно разследване в Булгаргаз и всякакви
Коментари Харесай

Всичко е под контрол: Премиерът увери, че токът няма да поскъпне шоков


" В момента се води цялостно следствие в " Булгаргаз " и всевъзможни злоупотреби, които са се случвали, в случай че са се случвали, ще бъдат изкарани нескрито ", съобщи министър председателят Кирил Петков в неделя пред БНР. Както е известно, в последните седмици държавният газов снабдител стана обект на инспекции и рецензии от страна на браншови асоциации и анализатори поради хипотетични схеми с продажбите на количества азерски газ и такива от хранилището в Чирен. Това става в миг на внезапно повишаване на газа на международните пазари и в България, което сложи въпроса чии ползи пази държавното сдружението, до момента в който промишлените и битови консуматори в страната изнемогват поради повишаването.

В опит да се отбрани шефът на " Булгаргаз " Николай Павлов сезира ДАНС за приключване на класифицирана информация от контракта за азерските доставки, а ГЕРБ се включи в хора против критиците на сдружението.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев упрекна държавното управление, че работи, с цел да банкрутира " Булгаргаз " . Новите ръководещи желаят това да е едно банкрутирало сдружение, тъй като ще има трима-четирима медиатора, които ще си разпределят газовия пазар в България, посочи той в неделя пред БНР.

" 99% от газа на " Булгаргаз “ се продава на крайни клиенти вътре в страната. Излишъците – 1-2% се продават на газовата борса още веднъж вътре в страната, само че се търсят някакви причини, с цел да се смени управлението на " Булгаргаз ". То е може би най-успешното управление на държавно сдружение, което съумя да вдигне тая банкрутирала компания, да я изправи на крайници, да я направи водач на газовия пазар в България " , уточни Добрев, съгласно който е механически невероятно газовият снабдител да изнася в чужбина, тъй като няма лиценз за това.

Под подозрение в действителност са борсовите покупко-продажби на газовото сдружение – че " Булгаргаз " е в сговор с избрани търговци, които купуват доста по-евтиния по отношение на прилежащите пазари газ и го продават зад граница . Публично известните до момента дестинации са Италия и Румъния. Преди време енергийният министър заяви, че се ревизира дали в Чирен за Румъния. Павлов разгласи това за неуместно и изясни пред Mediapool, че запасите се употребяват единствено за вътрешния пазар.

Премиерът Кирил Петков не се ангажира по какъв начин ще завърши следствието в " Булгаргаз ".

" Г-н Добрев би трябвало да съжалява, че има цялостно следствие и в случай че е имало злоупотреби, уповавам се, че той не е взел участие в тях ", отговори Петков на депутата от ГЕРБ.

" Не може държавна компания да не максимизира благоденствието на крайните си консуматори . Мога да уверя него и всички, които са се надявали, че ще вземат участие в облагата на " Булгаргаз ", тази епоха свърши - всичко ще е с цялостна бистрота и надзор ! Нито ще бъде разделяна компанията на части, нито нещо ще ѝ се случи, само че методът на ръководство на компанията ще има една цел - да максимизира най-хубавото по повод цените на газа и държавния резултат . Нищо друго няма да се случи с изключение на, че желаеме да сме сигурни, че няма да има злоупотреби. "

Няма да има шоково повишаване на сметките за тока, откакто падне мораториумът , увери още той.

Не са се образували несъответствия, които да избият след края на мораториума, сподели Петков. По думите му опорните точки на разнообразни представители по тази тематика ще бъдат разрушени, когато се види, че " няма такива страшни сюжети " .

По думите му ГЕРБ основават настройки и суматоха, че цените на тока и газа са отвън надзор .

В предаването министър председателят посочи, че в четвъртък ще се гласоподават ограниченията за цените на тока и газа, дружно с пакета от 1.5 милиарда лева, който ще е в помощ на бизнесите и на ЕРП-тата , с цел да няма несъответствия в системата.

" Мантрата, че като падне мораториума цените ще скочат, са нелепости. На битовите консуматори януарските и февруарските сметки няма да се покачат, на бизнеса е даден таван до 250 лева (на мегаватчас - бел. ред.) и тя ще се появи като чиста сума, те би трябвало единствено да си платят сметките. Това няма да банкрутира ЕРП-тата, с цел да нетира техните загуби от преноса. Затова не са се образували несъответствия, които ще избият след края на мораториума. Цените няма да ни изненадат с нарастването на КЕВР от 1 януари, през февруари ще стане ясно, че няма да има страшни сюжети. Ще се направи едно обикновено обмисляне и по какъв начин да се наредят другите цени сред бита и бизнеса. Темата се употребява, с цел да се провокира чувството, че държавното управление не си прави работата ", разясни Петков.

Запитан за избора на нови членове на КЕВР , той изясни, че съществуващите са асоциирани с предходни ръководства.

Петков уточни, че КЕВР като самостоятелен орган би трябвало да има една доста значима функционалност - да бъде същински регулатор и да влиза в елементи от кое място идва несъмнено ценово предложение и какви са същинските разноски.

" Ние желаеме да сме сигурни, че там ще има хора, които ще пресмятат по най-хубавия метод цените, с цел да не предават загуби на част от производителите ", сподели той.

" Да, има високи цени, има рецесия на международно равнище, само че това няма да е неконтролируемо, с цел да удари крайните консуматори и бизнеси. Искам да кажа на хората, които ги слушат, че множеството от говоренето е въз основата на политически блян, а не на действителни обстоятелства ", заключи Кирил Петков.

" Темата се употребява, с цел да се провокира възприятие, че държавното управление не си прави добре работата. Сметките ще покажат. Всичко е под надзор " , увери той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР