В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони,

...
В момента органите на властта отново погазват грубо основни закони,
Коментари Харесай

Позиция на фондация Тракия за експонатите на Васил Божков

" В момента органите на властта още веднъж погазват жестоко съществени закони, като се пробват без каквато и да било правна аргументация да изземат скъпи предмети от Kолекция Васил Божков. По време на нерегламентираната акция, извършена в постройката на Нове АД Холдинг, която е със статут на музей,бяха направени опити да се изнесат нежни и неповторими творби на изкуството в чували. Стресът, на който бяха подложени университетския състав и чиновници на Фондация „ Тракия “ е меко казано нечовечен. " Това се споделя в писмо до медиите, изпратено от пресцентъра на Нове АД Холдинг. Ето цялостния текст на писмото.
" Подобна варварска показност, ориентирана към скъпото културно-историческо завещание на България е не самобезпрецедентна и лишена от обикновено схващане на значимостта на предметите в сбирката, само че е и изцяло законово голословна.
От името на Фондация „ Тракия “ остро се противопоставяме против нецивилизованите и непозволени дейности на управляващите и призоваваме за преустановяване на опитите за обществено пресиране от страна на властимащите посредством унищожаването на скъпи антики, част от българската и международна история.
Важно е да се означи, че сбирката е благосъстоятелност на музей, съхранявана е от фондация “Тракия ” и има всички нужни документи. Експонатите би трябвало да се съхраняват при избрани условия и транспортират при строго избрани правила.
Всяка непрофесионална интервенция ще докара до големи вреди върху предмети с неповторима научна и културна стойност. Тяхното наложително изземване без нужната експертна подготовка и набор от документи, които да подсигуряват опазването им, е ужасяващо посягане върху международното културно-историческо завещание и би могла да докара до унищожаването им.
Напомняме и че унищожаването на културно и историческо завещание в някои случаи може да бъде обсъждано като военно закононарушение по интернационалните закони.
Посегателството над предметите от Колекция Васил Божков ще се отрази в дълготрайни интернационалните имиджови последствия за България и българската позиция на международната културно-историческа карта.
В момента се прекъсва работата по няколко каталога с предмети от сбирката. По тях работят от месеци интернационално приети учени, измежду които проф. Михаил Трейстер (Немски археологически институт), както и проф. доктор Атанасиос Сидерис. През септември т.г.е планувано и визитата на водещ испански експерт от университета в Барселона, изявил предпочитание да разгласява предмети от въоръжението в сбирката. Ограничаването на достъпа до предметите би означавало и неспособност за довеждане докрай на тези планове от международно академично значение.
Повече от година се водят договаряния с музея „ Пол Гети “ и Фондация
„ Тракия “ е в връзка с негови представители по отношение на идната през 2023 година галерия, отдадена на Тракийското изкуство. Предмети от сбирка Васил Божков са заложени като централна част в концепцията на изложбата. Като разследване от нерегламентираните дейности на органите на властта, идната аудиенция на главниякураторот департамент „ Антики “ към музея „ Пол Гети “ също ще би трябвало да бъде анулирана.
Факт е и работата по плануваното създаване на неповторим по рода си музей, в който ще бъде изложени всички антики от сбирката. Екипи от десетки експерти от целия свят работят по проектите за музея и експозициите в него. Необмислените и лишени от логичност дейстивя на държавния уред ще лишат София от културен център без аналог в страната ни, който би съдействал както за развиването на културния туризъм, по този начин и за позиционирането на българското културно-историческо завещание на едно равнище със международното.
Наред с гореизброените неосъзнавани последствия от противозаконното изземване, разрушение и заличаване на скъпите антики, налице са и голям брой други евентуални имиджови и научни вреди, които българските управляващи не са планували.
В този смисъл, молим към цивилизовано и професионално отношение, съобразено със законите на Република  България, поне що се отнася до националното ни културно-историческото завещание.
Към момента Фондация „ Тракия “ е алармирала десетки международни организации, имащи отношение към съхранението и опазването на международното културно-историческо завещание за зверствата, протичащи се на територията на частен музей „ Васил Божков “. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР