В момента магазините по света и у нас са пълни

...
В момента магазините по света и у нас са пълни
Коментари Харесай

Как да познаем просрочената козметика, кои продукти се развалят най-бързо и къде да ги държим? - slava.bg

В момента магазините по света и у нас са цялостни с просрочена налична, по-скъпа и най-скъпа козметика, изключително последния вид. Причината е елементарна: застоя в продажбите след месеците затворени търговски центрове и обекти около неколкократните локдауни. Пък и – по повод изключително на декоративната, която у нас е номер 1 поради специфичните резултати и неналичието на кой знае каква просвета за тези работи – скрити зад маските дамите нямаше закъде толкоз да се рисуват. Значителни спадове, напълно разумно, има и при бялата козметика, и при парфюмите. Това важи за действителните, а в още по-голяма степен за виртуалните магазини, където постоянно се чистят застоелите артикули, а и ментетата са най-малко половината от предлаганите артикули, за което към този момент сме писали.

Нямате никаква гаранция, когато си ги купувате, изключително на промоция какъв брой тъкмо са стоели в складовете по света и у нас. Най-вероятно сериозните понижения се дължат навръх просрочията.

Първият лайфхак е доста значим, тъй като застоялата козметика може да бъде даже рискова: наложително проверявайте периода на валидност, само че не оня, който са напечатали на опаковката – постоянно търговците лъжат и преопаковат.

Потърсете на опаковката код – контролният надпис с букви и числа, който би трябвало да има всеки автентичен артикул. Това е по този начин нареченият Batch Code. Влизате на съответния уебсайт за инспекция, изписвате го и вършиме своята инспекция за просрочка. Така ще се убедите същинска или подправена е датата на опаковката.

Втори лайфхак: Какъв е оптималният период на валидност на козметичния артикул?

3 години след разпечатването.

НО:

6 месеца за червила, пудри и друга декоративна козметика след разпечатването – не гледайте от производството, а от момента на приложимост

Трети лайфхак: Къде да държите козметиката си?

НЕ В БАНЯТА – там влажността води до скоростно развиване на бактерии и гъби, които могат да ви навредят, без въобще да подозирате от кое място ви идва офанзивата.

НЕ В ХЛАДИЛНИКА – качеството се скапва, а за периода на валидност няма изключително значение

Най-добре е козметиката да се държи в спалнята или на всички места, където е задоволително изсъхнало и мрачно.

Четвърти лайфхак: Кой е най-нетрайният артикул? Червилото най-бързо се скапва.

Пети лайфхак: Как да познаем, че козметичният артикул „ е тръгнал” или напряко „ си е отишъл”? На първо място се усеща променен и противен аромат, който свидетелства за нараснала киселинност, може да има и образни промени в цвета, напукване или други релефни промени, капчици и така нататък

Всичко това е значимо да се знае не като някаква превземка, а заради действителните рискове, които крие за разнообразни наши органи, не просто за кожата, просрочената и развалената козметика.

Важно е също по този начин да се знае, че рисковете при просрочие при огромните марки и продуктите им, закупени в съществени магазини – изключително от интернационалните профилирани вериги, са несравнимо по-малки, в сравнение с при междинните и посредствените марки. Всичко това се дължи на контрола на качеството. „ Струва скъпо, тъй като пести пари”, както споделяше бащата на Шер в Лунатици.

Вече сме писали за подправените парфюми, най-вече идващи от влиятелния Дубай, освен от нормалния обвинен Китай или от прилежаща Турция. Но ментета на декоративна и бяла козметика са също много публикувани, а и могат да бъдат много по-опасни за здравето.

Те са доста по-заплашени от скоростно приключване на периода на валидност, тъй като марковите артикули се отличават и по нарасналата отбрана на опаковките за наличието. „ Репликите” се скапват по-бързо и по-лесно.

При ментетата се пести от всичко. Освен, че вместо българска роза да вземем за пример, в един сходен артикул се срещат миша отрова, конска пикоч и всевъзможни сходни гадости. Буквално.

Никой не знае какъв % от контрабандните козметични артикули се залавят, само че съгласно някои източници от международната козметична промишленост – не повече от 1%, изключително в страни със слаби служби, каквато е нашата.

За множеството хора, които не са изкушени в дълбочина от марките козметика, ментетата са мъчно отличими и по опаковка, и по благоухание, и по наличие. Това демонстрира проучване на Университета Астън по тематиката. В магазина обаче имаме очевидно оръжие – нашия смарт телефон, който разрешава да проверим по баркода и други шифри така наречен „ козметичен калкулатор” и да направляваме оригинал ли купуваме. Каквито и обети да получаваме, че китайска козметика е „ аналогична на лукса”. Може и по този начин да е, само че не може да се мери с корейската, която е международен шлагер от няколко години.

Иначе, Олга Горюнова, лекар на науките от Университета Плеханов в русия, има ментета, които са по-качествени от оригиналите, в някои от които също има повишени дози талк и слюда, което е много нездравословно в декоративната козметика, също по този начин олово, което даже може да бъде рисково, както и упоменатата към този момент миша отрова. Това демонстрират лабораторните проучвания на специалистката.

Предпоследен лайфхак: Как да отличим подправените кремове? Първо, по мириса на гума. Второ, по по-голямата плътност. Трето, по по-трудното размазване от оригиналите. Продуктите на огромните марки са по-меки и по-лесни за слагане.

Финален лайфхак: Кои артикули съдържат най-вече отрови? Туша за мигли.

Успокоението при декоративната козметика е в стилните трендове за това лято: естественост и най-малко „ маска и грим”.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР