В момента изглежда, че много от доставчиците на полупроводници се

...
В момента изглежда, че много от доставчиците на полупроводници се
Коментари Харесай

Китай изпитва недостиг на фотомаски: Заплаха от нов дефицит на полупроводници в световен мащаб?

В момента наподобява, че доста от доставчиците на полупроводници се оплакват от претъпкани хранилища и неенергично търсене от страна на клиентите, само че съгласно някои източници в недрата на полупроводниковата промишленост назрява друга рецесия. Възможно е да има дефицит на фотомаски за производството на чипове. Източникът на проблемите е Китай.

Южнокорейското издание The Elec твърди, че главните снабдители на фотомаски като Toppan, Photronics и Dai Nippon Printing към този момент са натоварили изцяло индустриалните си мощности и са подложени на трескаво търсене от страна на китайски клиенти. Последните са подготвени да платят в допълнение за по-кратки периоди за осъществяване. Производството на интегрална скица с един дизайн от време на време изисква десетки фотомаски, а броят им се усилва с „ усъвършенстването на процеса “. Докато за едно зряло литографско приложение от време на време е задоволителен набор от 30 фотомаски, при усъвършенстваните процеси може да са нужни 70-80 фотомаски за производството на един чип.

Китайската полупроводникова промишленост е принудена да се насочи към самодостатъчност заради усилването на глобите от страна на Съединени американски щати. Миналата година в Китай имаше 3243 компании за планиране на чипове. Всички те се нуждаят от договорни производители, употребяващи фотошаблони. SMIC, която тази година потвърди способността си да създава 7 nm чипове благодарение на остарялото съоръжение за DUV литография се нуждае от ден на ден от фотомаски, защото тези индустриални способи усилват броя на чиповете.

Второ, на международния пазар има повече разработчици на ИИ ускорители за системи с изкуствен интелект, които също се нуждаят от огромни набори от фотомаски. Например, графичният процесор NVIDIA H100 се нуждае от 89 фотомаски за производството си. Според производителите на последните огромното търсене на такива ще продължи най-малко още една година. Toppan към този момент е взела решение да усили размера на произвеждане на фотомаски. Въпреки това темпът на разширение няма да е задоволителен, с цел да се избегне нарастването на цените на този тип софтуерно съоръжение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР