В момента има ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната,

...
В момента има ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната,
Коментари Харесай

Доц. Васил Пандов: През август се очаква нов пик на COVID-19


В момента има растеж на заболеваемостта от COVID-19 в страната, като междинната е 73 на 100 000. Това заяви в предаването „ Лице в лице “ доцент доктор Васил Пандов, шеф на кабинета на министър Сербезова и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК.

„ В момента сме при започване на тази крива. Вероятно през август ще има пик на това ново разпространяване. Относително непрекъснат е растежът на заболеваемостта през последните седмици. На седмична база повишаването е със 62% “, сподели той.

Задължителни ограничения към момента не са подхванати, добави доцент Пандов и посочи, че практиката в множеството страни е да се вкарват целесъобразни ограничения.

По думите му има няколко стъпки оттук насетне:

„ Няма да обявим изключителна епидемиологична конюнктура, само че можем да въведем избрани ограничения – да вземем за пример ограничение броя на лица на закрито, в работни места, в публични заведения, носене на маски на закрито може да бъде въведено, възбрана на рандеву в лечебни заведения. Това, което не можем да вкарваме по силата на закона отвън оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, е ограничение на свободата на напредване ", разясни той.

Тоест, не може да се вкарва някакъв тип локдаун отвън оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, само че може да се ускори граничният надзор, добави доцент Пандов.

В момента няма напън върху лечебните заведения. При множеството хора коронавирусът протича като респираторно заболяване, сподели още той.

Вливане на белодробната болница в „ Св. Иван Рилски “

Напуснали лекари и малко пациенти - измежду аргументите за вливането на белодробната болница в „ Св. Ив. Рилски “, заяви доцент доктор Васил Пандов.

В ход е процедура по вливане на Белодробната болница в болница „ Св. Иван Рилски “, а аргументите са сложни.

" На първо място беше изработен разбор от ИА „ Медицински контрол “ на положението на белодробната болница, която от позиция на банкет на пациенти беше достигнала едни равнища, които са притеснителни за качеството на лечебната активност. Данните от разбора бяха, че използваемостта на леглата или притокът на пациенти в лечебното заведение е извънредно доста понижен. Беше стигнала до сред 30 и 40 % приложимост ", сподели доцент Пандов.

По думите му COVID-19 е съдействал.

„ Голяма част от медицинския личен състав е напуснал това лечебно заведение по разнообразни аргументи – в региона на гръдната хирургия, в региона на детската пулмология – то среща огромни компликации да извършва настоящите си действия “, добави той.

Детската болница

По тематиката с детската болница, той заяви, че публичната поръчка е била с неосъществим предмет през цялото време. Това е изводът на организация за държавен финансов контрол, съобщи доцент Васил Пандов.

Той заяви, че е заплатен задатък от 9 млн. лв. и в този момент новото управление на капиталовата компания договаря с изпълнителя да възстановят тези средства.

„ Нашето предложение е преди всичко да има ясна идея. Направихме разбор за потребностите, изготвяме и тактика за детско опазване на здравето, потребностите са значима част от концепцията каква детска болница ни би трябвало “, сподели той.

По думите му сега вършат предпроектно изследване кои от съществуващите лечебни заведения са вероятни като терен и това ще стане ясно в границите на няколко месеца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР