В момента има недостиг на 7 медикамента у нас, за

...
В момента има недостиг на 7 медикамента у нас, за
Коментари Харесай

Нови 7 лекарства липсват у нас, показват сигнали на граждани

В момента има дефицит на 7 медикамента у нас, за които хората не престават да подават сигнали, че липсват в аптечната мрежа.

Това съобщи на брифинг доцент Момчил Мавров – шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето.

Едното лекарство, което отсъства от аптечната мрежа, е Пулмикорт. За медикамента не са постъпвали уведомления от притежателя на позволение за приложимост за краткотрайно или непрекъснато прекратяване на доставките, все още доставките се ускоряват, планувани са нови доставки до края на 2022 година

Пулмикорт е кортикостероид, който служи за облекчение и попречване възпалението на дихателните пътища и постоянно се употребява при дребни деца.

Мавров посочи, че информацията се базира на сигнали, Министерството на здравеопазването не е открили дали има дефицит.

Другият медикамент, за който има постъпили сигнали, е Вентолин. За него са осъществени инспекции и съгласно информация от притежателите на позволение за приложимост, има ежемесечни доставки към търговците.

Вентолин е бързодействащ бронходилататор, който отпуска мускулите в стените на дребните въздухоносни пътища в белите дробове в границите на няколко минути и също се употребява постоянно за лекуване на респираторни инфекции при деца.

Доста сигнали за дефицит са получени и за Оземпик. С това лекарство има проблем от дълго време, като в този момент, по думите на Мавров, през тази година от медикамента са импортирани 60% повече от всекидневно доставяните количества в предишни години. Според инспекциите на Министерство на здравеопазването няма дефицит на медикамента в мрежата на търговците на едро.

" Вече по какъв начин се разпределя към търговците на дребно е обособен въпрос ", разяснява той.

Оземпик оказва помощ да се намали кръвната захар в организма и се употребява от пациенти с диабет.

Ремирта (антидепресант) е другият медикамент, който отсъства от мрежата. За него има писмо от притежателя на позволение за приложимост, че има неспособност за произвеждане в къси периоди, само че се чака доставка на лекарствения артикул при започване на декември.

Проблеми има и с Тресиба, който също се употребява от пациенти със захарен диабет. За него има единствено един сигнал от жител, който е задоволен, уточни Мавров. Направено е нужното преразпределение на продукта в аптечната мрежа.

Още едно изчезнало лекарство е Новорапид, още веднъж лекарство за управление на диабет. По думите на Мавров от него са планувани доставки на към 20 000 флакона през декември и през януари се чакат доставки на още 10 000 флакона и пазарът би трябвало да бъде удовлетворен.

Сигнали за дефицит са получени и за нискомолекулния хепарин Фраксипарин, който забавя или предотвратява образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове (тромби).

И за него има писмо от притежателя на позволение за приложимост на продукта за краткотрайно прекъсване на доставките от 14 ноември 2022 година По отношение на този артикул обаче има заместители.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР