В момента границата по суша между НАТО и Русия е

...
В момента границата по суша между НАТО и Русия е
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО?

В момента границата по суша сред НАТО и Русия е 1300 километра. Тя би се нараснала двойно до 2600 километра, в случай че Финландия се причисли към Алианса.

Ако Хелзинки стане част от Алианса, доста ще се усили източния фланг на НАТО, който би трябвало да се охранява, само че въпреки това - добре подготвената и добре въоръжена финландска войска би била единствено от изгода за съдружниците. " Във Финландия продължава да има наборна работа. Финландия е в положение да активизира войска от 280 000 бойци. Това е една много огромна войска в съвременна Европа ", споделя професор Якоб Вестберг от шведския Университет по защита в Стокхолм.

А в случай че и Швеция, която няма обща граница с Русия, се причисли към Алианса, това доста ще опрости интервенциите на НАТО в Балтийско море - освен това състояние всички крайбрежни страни отвън Русия ще бъдат членове на западния боен съюз. Швеция би вкарала в НАТО остров Готланд, от който може да се отбранява огромна част от Балтийско море и балтийските страни като цяло.

" На Русия ще ѝ стане по-трудно да оперира в Балтийско море. Швеция има пет доста съвременни подводници, които биха допълнили флотата от Полша и Германия ", споделя военният специалист Вестберг пред Дъждовни води. Освен това шведските Военновъздушни сили разполагат с над 100 съвременни изтребителя.

Армиите на Финландия и Швеция си сътрудничат с НАТО от дълго време

От военна позиция Финландия и Швеция са подготвени да се причислят неотложно, считат в централата на НАТО в Брюксел. Техните армии сътрудничат със силите на Алианса от години. Финландски и шведски бойци се включиха във водената от НАТО задача в Афганистан. А със Съединени американски щати и двете страни работят в тясно съдействие в областта на въоръжаването и образованието още от 2015-а година. Финландската министър-председателка Сана Марин от седмици показва, че държи явен курс към НАТО. Финландският парламент следва в най-скоро време да разиска нов защитителен проект след нападението на Русия против Украйна. Очаква се решението да бъде взето до края на юни.

Повечето финландци са " за "

Бившият финландски министър председател Александър Щуб счита, че заровете към този момент са хвърлени - в случай, че съгласно последните допитвания 62 % от финландците поддържат отхвърли от " деен неутралитет " и присъединението към НАТО. " Нашето население се управлява от един, както аз считам, оневинен боязън: в случай че Путин може да избие сестрите си и братята си в Украйна, за какво да не може да направи същото с Финландия? ", споделя Щуб пред Дъждовни води. Водещото чувство е, че финландците не желаят в никакъв случай повече да остават сами, както по време на войната със Съветския съюз през 1939/1940 година, когато Финландия губи към 9 % от територията си, добавя Щуб.

И Швеция премисля неутралитета си

Шведската позиция е по-обрана. След среща с финландската си колежка министър-председателката Магдалена Андершон съобщи, че новата обстановка със сигурността би трябвало да се разиска в детайли и бързо. " Ние в Швеция считаме, че от 200 години насам, от времената на Наполеон, имаме мир, тъй като сме отхвърлили всички военни съюзи ", споделя отбранителният специалист Якоб Вестберг. Сега този ефикасен неутралитет е подложен под въпрос, отбелязва Вестберг. " Трябва да преоценим ситуацията с нашата сигурност. "

В Швеция ръководещата Социалдемократическа партия би трябвало да промени първичната си позиция във връзка с участието в НАТО, с цел да може то да стане факт. През есента предстоят избори и не е изцяло несъмнено по кое време би могло да бъде взето решението за отхвърли от неутралитет, написа Дойче веле.

НАТО отваря необятно вратите си към Стокхолм и Хелзинки

На последната среща на върха на НАТО в Брюксел държавните ръководителки на Швеция и Финландия усетиха настроенията по въпроса за възможното участие. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изобщо не скри, че Алиансът поддържа присъединението на двете страни.

Те нямат и потребност от нескончаем присъединителен развой - като западни демокрации и дългогодишни сътрудници на НАТО. Сегашните 30 страни, които членуват в Алианса, би трябвало единомислещо да се съгласят с влизането на Швеция и Финландия в организацията. Но защото досега никой не е изразил обратно мнение, покана за започване на присъединителни договаряния може да бъде отправена още на плануваната за края на юни среща на НАТО в Мадрид.

На 200 километра от Санкт Петербург

Както може да се чака, съветското управление подлага на остра рецензия вероятното разширение на НАТО. " Ние неведнъж сме казвали, че Алиансът остава инструмент, ориентиран към борба и неговата по-нататъшна агресия няма да донесе непоклатимост на европейския континент ", съобщи представителят на съветския президент Дмитрий Песков.

С приемането на Финландия НАТО ще се приближи доста до Русия. При това състояние границата на Русия с НАТО на северозапад ще бъде отдалечена единствено на 200 километра от Санкт Петербург.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР