В момента близо 900 са украинските деца, включени в образователната

...
В момента близо 900 са украинските деца, включени в образователната
Коментари Харесай

Близо 900 украински деца учат във Варна

В момента близо 900 са украинските деца, включени в просветителната система във Варна, заяви през днешния ден началникът на Регионалното ръководство на образованието в крайморския град доктор Ирена Радева. По думите й към 230 малчугани посещават градина. Учениците от 1 до 12 клас са близо 650, заяви.

Данните бяха показани през днешния ден на конгрес „ Отговорът на българската просветителна система на притока на украински бежанци “, проведен от Асоциацията на българските черноморски общини (АБЧО) в партньорство с фондация „ Конрад Аденауер “. В срещата участваха регионалният шеф на Варна проф. Андрияна Андреева, Норберт Бекман-Диркес, шеф на фондация „ Конрад Аденауер България “, Атанас Стоилов, ръководител на управителния съвет на АБЧО.

Всички украински деца, включени в системата на образованието, учат български, описа Радева. По думите й посредством националната стратегия „ Квалификация “ има опция за възстановяване и на уменията на учителите, които преподават нашия език на деца, за които той не е майчин. Радева акцентира, че тази методика поддържа съществено преподавателите, като от началото на актуалната образователна година през образования са минали към 60 преподаватели от начален и прогимназиален курс и още 30 от детски градини. Освен това по програмата за еднакъв достъп до качествено обучение също са подготвени доста преподаватели, добави началникът на РУО-Варна. Тя разяснява още, че украинските деца се интегрират доста елементарно в образователните заведения, адаптивни са и доста работливи.

Върху нуждата програмата на украинците да бъде гъвкава, подчертава Малина Едрева, ръководител на Постоянната комисия по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в Столичния общински съвет, мандат 2007-2023 година Тя също изрази мнение, че тези възпитаници се приспособяват у нас бързо. Едрева акцентира, че има потребност от поддръжка и стимулиране на учителите, които работят с класове, в които има украински деца, и добави, че в София има специфична стратегия в това направление.

Евгения Волкова, ръководител на Сдружението на украинците в България „ Украински дом “, разяснява, че децата на бежанците у нас се стараят доста и учат български, с цел да се приспособят и да се впишат в средата. Според нея по този начин те преодоляват страха си да не им се подиграват в учебно заведение. Волкова уточни, че има такива случаи, само че като цяло отношението към украинските деца е положително. По думите й към този момент има и прелестни образци с възпитаници, които изпъкват в класовете си с отличния си триумф.

По последна информация, във Варна живеят към 8 хиляди украински бежанци, пет хиляди от които са на квартира, работят и заплащат наем, сподели още Волкова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР