В момент, когато съдилищата са затворени, парламентарният контрол е осуетен

...
В момент, когато съдилищата са затворени, парламентарният контрол е осуетен
Коментари Харесай

БСП иска отмяна на достъпа на МВР до трафичните данни на хора под карантина

" В миг, когато съдилищата са затворени, парламентарният надзор е осуетен от ръководещите и медийната независимост е под въпрос, ролята на Конституционния съд е изключително значима. Затова и разчитаме, че той ще се възползва от случая да върне в някакви естествени рамки законодателния развой ", разяснява зам.- ръководителят на парламентраната група на Българска социалистическа партия Крум Зарков, който внесе настояването в Конституционен съд, съпроводен от Георги Свиленски и Филип Попов.

© Надежда Чипева Базисни пороци на законодателния развой и сериозен риск от корист с права на жители. С тези съществени претекстове парламентарната група на Българска социалистическа партия сезира Конституционния съд (КС) с искане за оповестяване на противоконституционност на измененията в Закона за електронните известия (ЗЕС), които дадоха достъп на Министерство на вътрешните работи - без прелиминарен правосъден надзор, до трафичните данни на жителите, сложени под карантина или наложително лекуване. Искането до Конституционен съд е подписано от 63-ма депутати от левицата.

Оспорените промени

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Промените в Западноевропейски съюз бяха направени с преходни разпореждания в закона за изключителното състояние, препоръчани преди второто четене на закона от Димитър Лазаров (ГЕРБ) - без публични претекстове и аргументация. Те задължават операторите на мобилни услуги да съхраняват трафичните данни за период от 6 месеца и за: насилственото осъществяване на наложителната изолираност и болничното лекуване на заболели и заразоносители от холера, чума, вариола, жълта тресчица, вирусни хеморагични тресчици, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък изострен респираторен синдром и туберкулоза с бацилоотделяне, които са нарушили лечението; лица, които подлежат на наложителна изолираност по предписание на министъра на опазването на здравето по отношение на заболявания отвън към този момент изброените, заболели, заразоносители, даже контактни лица и лица, които са влезнали в страната от чужбина . Става въпрос за доста необятен кръг от хора, на практика безграничен, чийто данни Министерство на вътрешните работи може да желае в този шестмесечен период. Органите на Министерство на вътрешните работи (Главна дирекция " Национална полиция ", Столичната дирекция на вътрешните работи и регионалните дирекции на МВР) ще могат да желаят неотложен достъп до техните данни и чак откакто го получат, да уведомяват ръководителя на районния съд за следващо потвърждаване на към този момент осъществения достъп. Това от своя страна значи, че при настояването на неотложен достъп те няма да са длъжни да стимулират пред съответния оператор кое постанова настояването. Чак в случай че по-късно ръководителят на районния съд постанови отвод, предоставените по този метод данни неотложно се унищожават. Тези варианти за Министерство на вътрешните работи се ползват до отпадане на нуждата от наложително осъществяване на наложителната изолираност и болнично лекуване на лицата от изброените категории, които са отказали или не извършват заповедта.

Порочната законодателна процедура

На първо място, настояването за следващ път слага пред Конституционен съд въпроса за порочната процедура на Народното събрание да се одобряват законови промени, импортирани директно преди второто четене на законопроекта в пленарната зала, освен това без да имат директна връзка с правилата и обсега на законопроекта, признат на първо четене. Тази процедура опонира на правилото на правовота страна, на конституционните правила на законодателния развой, както и " на фундаменталния принцип на публичността в парламентарното ръководство, изведен от член 1, алинея 1 от Конституцията и изрично одобрен в конституционноправната теория и практиката на парламентаризма ", се споделя в настояването.

Конституционен съд досега твърдо отхвърля да се произнася по въпроса дали дадени законодателни оферти, импортирани в законопроекта преди второто му четене, излизат от обсега на гласувания на първо четене план, от време на време в такава степен, че нарушават съществени правила на законодателния развой като да вземем за пример условието за разглеждането на плана на две четения.

" Трайният отвод на Конституционния съд " да се произнася по тези противоречиви въпроси " има тежки отрицателни на практика последици ", се споделя в настояването. Този " законодателен метод " се ползва все по-често и значително обезмисля законовите гаранции за задълбочено и обществено разискване на законопроектите. На процедура това отвращение на Конституционен съд да се произнася по допустимостта на дадени законодателни оферти, направени сред двете гласувания, в действителност дава на парламентарното болшинство неограничена опция да взема решение кои промени да се преглеждат на две гласувания и кои - единствено на едно гласоподаване, се споделя още там. Отправя се апел до Конституционен съд да премисли досегашната си процедура по този въпрос.

В съответния случай, атакуваните разпореждания в Западноевропейски съюз са ослепителен образец за този недостатък на законодателния развой. На процедура смяната, направена в Западноевропейски съюз, която дава достъп на Министерство на вътрешните работи без прелиминарен правосъден надзор до трафични данни на жители (под карантина и наложително лечение), ще остане използвана и след изключителното състояние, макар че е направена през закона за изключителното състояние. Извън всичко друго, самата смяна планува трафичните данни на лица под карантина да се пазят шест месеца за даване на Министерство на вътрешните работи, т.е. доста повече от крайния период на изключителното състояние, който е до 13 май (засега), както и от цялото му времетраене.

Когато Народното събрание приема закон в нарушаване на правилника си за работа, признат от същото това Народно заседание, това " слага под подозрение концепцията за върховенството на правото ", се споделя в претекстовете на настояването. Това важи с още по-голяма мощ, когато измененията засягат конституционно прогласени персонални права на жителите. В случая става въпрос за непропорционална интервенция в правото на персонален живот на жителите и на тайната на кореспонденцията и на другите известия.

Как изключението става предписание

В настояването се напомня, че от приемането на Западноевропейски съюз през 2015 година досега изключенията, при които се дават трафични данни без правосъден надзор непрестанно се уголемяват и последователно се трансформират в предписание. Първоначално те бяха планувани единствено за потребностите на националната сигурност и за попречване, откриване и следствие на тежки закононарушения, след това се прибавиха и случаите на търсене и избавяне на лица по Закона за отбрана при бедствия, след това - и за попречване на тежки закононарушения в границите на оперативно-издирвателната по антикорупционния закон. Въпросът е до каква степен това е целесъобразно.

В случая - във връзка с заболели, заразоносители, лица в карантина, контактни лица, влезнали от чужбина и други, съществуват и други начини за установяването и откриването им, като насилственото осъществяване на наложителната им изолираност и болничното лекуване, се споделя в настояването.

В София няма нито едно направено искане от полицията за откриване на трафични данни за следене на хора, които са били подставени под карантина, само че не я съблюдават. Това написа " Капитал " преди 10 дни въз основата на отговор на Софийския областен съд (СРС) на питане на медията. При това в София има максимален брой лица сложени под карантина. Полицаи споделят пред " Капитал, че поправката е неприятно написана и мъчно използваема - най-много за лица, избягали от болница. Това обаче не е спънка против корист.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР