В Министерството на електронното управление чрез жребий бяха определени 6

...
В Министерството на електронното управление чрез жребий бяха определени 6
Коментари Харесай

Определиха 6 машини за гласуване, които ще бъдат тествани за грешки преди вота

В Министерството на електронното ръководство посредством чоп бяха избрани 6 машини за гласоподаване от 11 хиляди, които ще се тестват преди вота. Целта е специалисти да ревизират дали устройствата дават отговор на всички нужни условия.

Чрез чоп на инцидентен принцип бяха избрани шест машини. В идващите дни специалистите ще ревизират дали техническите им характерности дават отговор на условията на закона.

" От една страна, първо би трябвало да се ревизира първичната документи на машините, т.е. дали документите, които те имат са същински, дали не са изтекли, дали отговорят на техническата спецификация. След което има хардуерен тест на машините, който тества за излъчване и доста други неща дали дават отговор на спецификацията, както и инспекция на софтуера на кода, който имаме и на самия функционален програмен продукт дали си извършва функционалностите, дали е сигурен и дали дава отговор на това, което дава самата машина ", сподели Благовест Кирилов - заместник-министър на електронното ръководство.

Целта на тази процедура е да има цялостна бистрота на инспекцията и се провежда за първи път.

" Това е част от обновената методика, която бе призната за удостоверяването на машините. Смятаме, че това дава повече бистрота на процеса ", добави Благовест Кирилов.

При тегленето на жребия участваха представители на политическите партии и на ЦИК.

" След преди малко извършената процедура имаме гаранция, че на инцидентен принцип са определени машините, които ще бъдат тествани. И по повод, на които ще бъде осъществено удостоверяването на вида устройство за машините, които ще се употребяват в изборите на 2 октомври ", съобщи Росица Матева - представител на ЦИК.

Тестването на машините ще се направи в оптимално къси периоди, с цел да може по-късно устройствата да се приготвят за идния избор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР