В Международния ден за борба с насилието над жените премиерът

...
В Международния ден за борба с насилието над жените премиерът
Коментари Харесай

Всяка рана трябва да бъде последна. Денков каза, че насилието над жени няма оправдание

В Международния ден за битка с насилието над дамите министър председателят акад. Николай Денков насочи особено видеопослание, в което сподели, че " нито една форма на принуждение няма опрощение ".

Международният ден за елиминиране на насилието против дами се отбелязва от 1999 година с резолюция на Организация на обединените нации. И тази година са планувани прояви в целия свят, в това число протестни шествия в България. По данни на Организация на обединените нации предходната година са станали жертва на този вид принуждение, като то е достигнало най-високото си ниво от 20 година

В обръщението на Денков, публикувано от държавната пресслужба, той напомни, че през 2023 година над 20 дами са убити от мъже в България. Общо 1359 са записаните случаи на домашно принуждение и това са единствено тези, за които има информация.

Министър-председателят означи, че това не е единствено проблем на дамите.

" Проблем е за всеки, който се усеща слаб и има чувството, че по-силният има опция да го нарани, даже да го убие ”, сподели той.

Денков разказа ограниченията, които кабинетът е подхванал за битка с домашното принуждение: основаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашното принуждение и на бранш „ Домашно принуждение “ към Министерство на вътрешните работи, както и образованието на хората, които работят в този бранш, и увеличението на спешните центрове в страната.

„ Борбата против насилието над дамите е на всички нас: съседи, родственици, сътрудници. Всеки знак за принуждение би трябвало да бъде адресиран, всяка рана би трябвало да бъде последна ", сподели в умозаключение министър председателят и означи, че това са нашите майки, дъщери, сестри, съседи и сътрудници. " Няма да позволим те да живеят в експанзия. Насилието няма опрощение “.

В началото на ноември основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев сподели пред Българска телеграфна агенция, че през 2023 година се регистрира сериозен растеж на сигналите за домашно принуждение, като има и нарастване на досъдебните производства. Той заяви, че към този миг са регистрирани 1359 случая по отношение на 749 през 2022 година т.е. има 81,4% растеж. По думите му това е " извънредно тревожно “.

Протести против насилието над дами ще се организира в столицата и още няколко града в събота. Шествието под наслов “ Нито една повече ” ще стартира в 17,00 часа пред Съдебна палата в София.

Организатор е неофициалният колектив " Феминистки мобилизации ", който показва терзание от възходящите случаи и упорства българските институции да подхващат незабавни дейности против физическото, половото, психическото, икономическото и структурното принуждение.

“Държавата да извършва и разшири поетия ангажимент за събирането и правенето на публична статистика за казуса с полово основаното принуждение ”, упорстват от колектива.

Друго искане е въвеждане на наложителни часове по полово обучение, което сега липсва от образователната стратегия, за бъде превантивна мярка против полов тормоз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР