В мастилените дълбини на зоната на здрача на океана живеят

...
В мастилените дълбини на зоната на здрача на океана живеят
Коментари Харесай

Поглед към дълбините: Невидимо ракообразно с очи вместо глава

В мастилените дълбини на зоната на здрача на океана живеят ракообразни с размер на пестник, сходни на скариди, с неуместно огромни очи. По-голямата част от главата на Cystisoma е заета от очите ѝ. " Колкото по-голямо е окото, толкоз по-голяма е вероятността да улови всички фотони, които се намират там ", споделя Карън Озбърн , учен-изследовател в института " Смитсониън " във Вашингтон.

Голямото предизвикателство за животните, живеещи в дълбоки води, в тази ситуация на Cystisoma сред 200 и 900 метра дълбочина, е да виждат и в същото време да не бъдат видяни от хищниците. " В общи линии това е като да играеш на гоненица на футболно игрище ", споделя Озбърн. " Няма зад какво да се скриеш. "
Cystisoma прикрива големите си очи по неповторим метод. Вместо да концентрира пигментите в дребна област, споделя Осбърн, тя разпръсква ретината си в тънка линия от дребни червеникави точки, които са прекомерно дребни, с цел да бъдат видени от множеството животни.

Cystisoma е изцяло транспарантна. Когато учените ги хващат в мрежи и ги изпразват в кофа с морска вода, те наподобяват като празни - с огромни колкото длан празнини сред другите животни. " Наистина не можете да видите тези животни, до момента в който не ги извадите от водата ", споделя Озбърн.
 
series.
— Dr Helen Scales (@helenscales)
Погледнати под електронен микроскоп, елементи от екзоскелета на Cystisoma са покрити с дребни изпъкналости, които Осборн оприличава на килим с мъхести косъмчета. Други елементи са покрити с един пласт сферични форми, които съгласно учените биха могли да бъдат колонии от незнайна форма на бактерии.

Наноскопичният килим и сферите вършат 100 пъти по-вероятно светлината да премине напряко през Cystisoma, вместо да се отрази в окото на преминаващ див звяр. " Работи тъкмо по същия метод, както антирефлексното покритие на лещите на фотоапаратите ", споделя Осбърн. " Тези момчета са безспорни майстори на транспарантния камуфлаж в дълбоките води. "

Тези ракообразни се нуждаят от чифтосване, с цел да се развъждат. Ключът към това по какъв начин сътрудниците се намират един различен е в огромните антени на мъжките Cystisoma, покрити със структури, които откриват химикали в заобикалящата ги вода. " Те в действителност се усещат един различен ", споделя Осбърн.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР