В Македония е ден за размисъл преди насрочените за неделя

...
В Македония е ден за размисъл преди насрочените за неделя
Коментари Харесай

Р. Асенова: Ако ВМРО-ДПМНЕ спечели местния вот в Македония, Груевски ще поиска предсрочни парламентарни избори

В Македония е ден за размисъл преди плануваните за неделя избори за локална власт, чието провеждането им беше отсрочено с няколко месеца поради продължаващата тогава политическа рецесия след предварителния парламентарен избор в края на 2016-та. Социологическите прогнози вещаят близки резултати на главните партии Социалдемократите и Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ.  Предстоящото гласоподаване обаче е натоварено с доста упования, разяснява в предаването " Събота 150 " по " Хоризонт " журналистът Райна Асенова от Българска телеграфна агенция:Резултатът от тези избори ще има отражение и на национално ниво, а освен на локално. При победа на ВМРО-ДПМНЕ нейният ръководител Груевски ще изиска като реванш свикването на предварителни парламентарни избори. Ако пък завоюват социалдемократите, техният ръководител Зоран Заев ще укрепи позициите си, ще заздрави ръководството си, с цел да може да извърши обещаното - да ратифицира контракта с България, което беше отсрочено за след изборите, да напредне в усилието за разрешаване на разногласието за името с Гърция, а във вътрешнополитически проект би трябвало да извърши обещанието, което даде на албанските партии албанският език да стане втори формален език на цялата територия на Македония. В интернационален проект тези избори са значими, защото е известно, че Груевски не е добре признат на Запад, а Заев се радва на поддръжка, защото пое публично ангажимент да докара Македония до участие в НАТО и Европейския съюз.Асенова регистрира, че политическата конюнктура в Македония се е трансформирала радикално през последната година, а престижът на Груевски е разтърсен:
Във ВМРО-ДПМНЕ се сътвори фракцията " Инициативи за промени и демократизиране на ВМРО-ДПНЕ ", тази секта се разгласи за смяна в статута на партията по този начин, че членовете ѝ да имат решаващата роля при взимането на решения и при избора на партийни органи. Тук към този момент наподобява, че партията загърбва национализма на Груевски и се връща към корените си. Доскоро безспорният престиж на Груевски е разтърсен и от това, че част от " остарялата армия " на ВМРО-ДПМНЕ - ветераните - членове от основаването ѝ, показаха цялостна поддръжка за реформаторите.  Трябва да отбележим, че самодейността за промени вижда в контракта с България големи вероятности, а не изменничество на македонските национални ползи, както беше изтъквано на предизборните манифестации на ВМРО-ДПМНЕ. 
При обстановката в албанските партии също следим поврат. Съперничеството сред тях за привличане на албанските гласове се ускорява.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР