Когато Патриарх Вартоломей пристигна на погребението на патриарх Неофит на

...
Когато Патриарх Вартоломей пристигна на погребението на патриарх Неофит на
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия увеличава усилията си да принуди БПЦ да влезе в общение с новата украинска църква

Когато Патриарх Вартоломей дойде на погребението на патриарх Неофит на 16 май 2024, в Българската православна черква (БПЦ) бяха смутени от визитата му. Със свитата си Вартоломей докара и Епифаний Думенко, който оглавява по този начин наречената Православна черква на Украйна (ПЦУ), която не е приета от Българската черква.

Както нашите епископи непосредствено споделиха в интервютата си, Българската патриаршия не е поканила Епифаний Думенко на погребението. Но Вартоломей не попита Българската черква, той просто докара госта със себе си. Местните управляващи и Държавна организация " Национална сигурност " принудиха българските епископи да мълчат. Нашите архиереи бяха принудени да толерират визитата, само че отхвърлиха да служат с украинците, по тази причина Епифаний не взе участие в богослужението.



Над ковчега на Българския патриарх, Истанбулският патриарх имаше дързостта да упрекне починалия Патриарх Неофит в това, че не е посетил събора в Крит през 2016 година, като в речта си акцентира нежеланите посетители, а точно делегацията на ПЦУ.

По време на литургията Епифаний опита да влезе до олтара на катедралата, само че беше заставен да се върне на мястото си поради виковете на хората: " Кукер! Еретик! Вън от храма! " Той съумя да стигне до олтара скрито едвам по време на погребението, когато всички български епископи бяха излезли.



Цялото това отрицателно отношение не спря Епифаний да опише пътуването си до България като знак на Всеправославно самопризнание на ПЦУ. В изявление за Радио " Свобода " от 5 май 2024 година той уточни, че нито Българската черква, нито делегациите на други поместни църкви са възразили против това, че той е бил на погребението на патриарх Неофит, макар че починалият в никакъв случай не го призна. Затова, твърди той, Българската черква и цялото международно православие де факто са признали ПЦУ.

Фанар има намерение да укрепи този подправен " тактически триумф " със съслужението на някой от Българската черква с йерарсите на ПЦУ.

Според поверителни източници от Киев на 19 май 2024 година в неделята на светите мироносци във Валукли патриарх Вартоломей ще управлява празничната работа. Те възнамеряват да поканят делегации на ПЦУ и Българската православна черква за съслужение с патриарха.

Делегацията на ПЦУ ще включва " митрополит " Симеон Шостацки и " свещеник " Авраам Лотиш (единственият от 200-те монаси от Киево-Печерската лавра, който се трансферира в ПЦУ; в този момент свещеник на фиктивната общественост на ПЦУ в Киево-Печерския манастир, който интензивно се стреми към изселването на някогашните си братя от манастира и приканва за възбрана на каноничната Украинска православна черква, към която принадлежат).



Съставът на делегацията на БПЦ към момента е незнаен, само че съгласно достоверна информация, зад организацията на визитата стоят Русенските митрополити Наум, Киприан Старозагорски, Николай Пловдивски и непосредствен другар на последния, прословутият български архимандрит Харалампий Ничев, в този момент свещеник на Вселенската патриаршия.

Харалампий Ничев избяга в Цариградската патриаршия след поредност от измами, които извърши в България, и беше лишен от архимандритски ранг. Той е добре прочут тук с редица кавги, измами и църковни закононарушения.

Архимандрит Харалампий открадна и даде на гърците копие от архива на екзарх Антим от Видин, с цел да употребява тези документи срещу българските ползи. Тогава той поддържа наказаното от Българската черква духовенство и им оказа помощ да се извърнат към патриарх Вартоломей. Ничев също се опита да завземе и върне на Фанар своя " ставропигия " в Бургас, по този начин наречения остров Света Анастасия.

През 2019 година той предотврати връщането на енориите ѝ в Турция под юрисдикцията на Българската черква, като наклевети старозагорския митрополит Киприан пред Цариград и изиска отстраняването му от грижата за българската общественост в Турция. След това, през 2020 година, интензивно подкрепя гръцкото малцинство в България и договаря с управлението на гръцкото външно министерство за прехвърлянето на църквата " Свети Георги " в София към юрисдикцията на Константинопол като метохион на Влатадонския манастир.



Освен това архимандритът провежда превода и издаването на текстовете на антибългарския Събор на Цариградската черква, състоял се през 1872 година, и който оповестил Българската черква за разколническа. Ничев персонално връчи на патриарх Вартоломей книгата и хвалебствено писмо.

Съвсем неотдавна той способства за предаването в Цариградската патриаршия на най-ценните български музейни полезности и ръкописи.

Патриарх Вартоломей прави оценка високо гениите на Ничев. Архимандрит Харалампий се похвали, че патриарх Вартоломей възнамерявал да го назначи за митрополит в Латинска Америка, само че неумереният му персонален живот трансформирал мнението на патриарха: в интернет се появиха фотоси, показващи по какъв начин Ничев купонясва с български мъже стриптизьори.

Ничев е българин единствено номинално: активността му е враждебна към българските национални и църковни ползи. Настоящата среща на българските архиереи с ПЦУ в Истанбул се провежда от него извънредно в полза на Фанар. Но Ничев самичък не може да провежда сходно начинание. Пловдивският митрополит Николай стои зад фигурата на малък фанариотски лъжец.

Митрополит Николай загуби гласовете и поддръжката си след скандалната си интервенция в изборите на нов Сливенски митрополит. За да избави ситуацията, той беше заставен да откаже присъединяване в патриаршеските избори, само че търси метод да се върне в конкуренцията. Митрополит Николай не може да си показа да напусне изборите. А единствената му вяра е за Истанбул и за мощната ръка на ДАНС.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР