В Лос Анджелис не е било толкова зле от Голямата

...
В Лос Анджелис не е било толкова зле от Голямата
Коментари Харесай

В САЩ: Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни


" В Лос Анджелис не е било толкоз зле от Голямата меланхолия през 1929. " Всеки втори в този регион с 13 милиона поданици изпитва съществени финансови усложнения. Без обществените кухни хиляди биха били обречени на същински апетит.

Огромният купол наподобява на галактически транспортен съд, приземил се на огромен паркинг в Лос Анджелис. Много уместно за Холивуд - фабриката за сънища, която десетилетия наред отвличаше хората в други светове.

Новият стадион в Лос Анджелис

Новият стадион SoFi ще коства общо 5 милиарда $, обезпечени с частно финансиране. На строителната площадка гъмжи от жълти жилетки. Човек може да си намерения, че с някаква машина на времето се е пренесъл в месеците отпреди началото на пандемията. Стига да не бяха множеството разхвърляни по паркинга кашони и дългите опашки от коли с отворени багажници, чиито притежатели са тук, с цел да получат безвъзмездна храна.

Да нямаш пари да нахраниш децата си

„ Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни ", споделя 38-годишната Мария Рохас. Доскоро със брачна половинка ѝ имали редовен приход, който разрешавал на фамилията с пет деца да води естествен живот. Мария работела като фризьорка, а брачният партньор ѝ - като занаятчия. Но през март всичко се трансформирало: Холивуд затворил, туристическият поток секнал, заведенията за хранене заключили вратите си., спрели да вървят на коафьор и да вършат поправки. Така внезапно фамилията на Мария се оказало без никакви приходи. А наемът и разноските за живот си останали същите.

Вярно е, че президентът Тръмп раздаде великодушно чекове, само че мярката важеше единствено за фамилии, подали данъчна декларация. А семейство Рохас не е измежду тях. Формулярите за приемане на пари за безработни се оказали толкоз доста и толкоз комплицирани, че Мария и мъжът ѝ просто не се справили.

Мария признава, че се срами да бъде тук - на паркинга пред стадиона, където раздават безвъзмездна храна. „ За първи път прибягвам към услугите на обществените кухни ", споделя дамата. Всяко семейство получава четири кашона с хранителни артикули - сирене, ориз, боб, консерви, замразено месо. Доброволци оказват помощ при товаренето - с цел да става по-бързо, а и с цел да бъдат оптимално лимитирани контактите сред хората.

Последна вяра за хиляди в Лос Анджелис

„ Все повече гладуващи хора търсят помощ при нас. Напоследък броят им пораства стремглаво ", споделя шефът на Хранителната банка в Лос Анджелис Майкъл Флуд. Според него, Съединени американски щати са привикнали да се оправят с спешни обстановки, само че особено в Лос Анджелис не е било толкоз зле от международната икономическа рецесия през 1929 година. „ За страдание нямаме обществените системи на Европа ", прибавя Флуд.

Той въпреки всичко е признателен за това, че управляващите са реагирали бързо, като са закупили от земеделските производители всички артикули, които поради затворените заведения за хранене и учебни заведения другояче щяха да се скапват. „ Помагаме при разпределянето на тези храни, а с дарения закупуваме и още ", изяснява Флуд.

Майкъл Флуд с авторката на Дъждовни води Инес Пол

Храна за близо 1 милион души

Три часа е лишило през този ден раздаването на общо 9000 кашона с храна, която ще стигне на 2300 фамилии за към две седмици, пресмятат уредниците. Преди пандемията Хранителната банка в Лос Анджелис е осигурявала с поддръжката на други организации храна за 300 000 нуждаещи се месечно. Сега броят им е достигнал 900 000.

При това Флуд не чака скорошно възстановяване на ситуацията, даже противоположното - не е изключено нещата да се влошат още повече, споделя той. По думите му, всеки втори човек в Лос Анджелис, в един регион с към 13 милиона души население, изпитва в това време съществени финансови усложнения.

*****

Вижте и това видео от архива ни:
Невиждан срив: Коронавирусът хвърли Испания в отчаяние
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР