В Лисабонския университет беше подписано Споразумение за сътрудничество между Португалската

...
В Лисабонския университет беше подписано Споразумение за сътрудничество между Португалската
Коментари Харесай

България и Португалия потвърдиха добрите си връзки в Антарктида


В Лисабонския университет беше подписано Споразумение за съдействие сред Португалската полярна стратегия (PROPOLAR) и Българския антарктически институт (BAI), заяви проф.Христо Пимпирев. Ръководителят на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев подписа съглашението с проф. Пауло Ферао - ръководител на Фондацията за научни проучвания и технологии на Португалия.

Поводът е десетгодишнината от началото на българо-португалските проучвания в Антарктида и основаването на Националната полярна стратегия на Португалия.

Подписването се състоя в границите на конференция "Непознатата Южна земя и португалската полярна програма". Посланикът на България в Лисабон Н.Пр. Василий Такев откри събитието, освен в качеството си на посланик, само че и като участник в една от първите български антарктически експедиции. Сред формалните посетители бе и Министърът на науката, технологиите и висшето обучение на Португалия Мануел Ейтор, както и португалски полярници, работили на българската база.

Лекции и презентации на полярна тема бяха изнесени от португалска и българска страна, по отношение на развиването на полярните науки през последните 10 години и разкриването на нови благоприятни условия за научни проучвания.

Христо Пимпирев и Гергана Лаптева показаха двете си нови книги за Антарктида: „ Антарктида – студеният юг ” и „ Terra Asutralis Incognita - Непознатата Южна земя ”. Иглика Трифонова, ръководител на Асоциацията на младите полярни откриватели АПЕКС-България, срещна присъстващите с просветителните действия на асоциацията през последните години.

След конференцията беше открита изложбата " Непознатата Южна земя – от въображаемата до действителната картография ”. В нея са показани приносите на България и Португалия в антарктическата картография. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР