В Ленинградската АЕЦ -2 започна физическото стартиране на новия енергоблок

...
В Ленинградската АЕЦ -2 започна физическото стартиране на новия енергоблок
Коментари Харесай

Започна зареждането на гориво в Ленинградската АЕЦ-2

В Ленинградската АЕЦ -2 стартира физическото пускане на новия енергоблок с реактор ВВЕР-1200. Реакторът е зареден с първата от общо 163 горивни касети с нуклеарно гориво. Електроцентралата се експлоатира от концерна „ Росенергоатом “, част от съветската държавна корпорация „ Росатом “.

“Началото на физическия пуск в действителност значи, че всички действия, свързани с построяването на енергоблока, са приключени. Днес това най-важно съоръжение получи статут на „ нуклеарна енергийна апаратура “, а експертите поеха отговорността за безвредната употреба на енергоблока в продължение на доста години”, означи генералният шеф на „ Росенергоатом “ Андрей Петров.

След окончателното зареждане с гориво реакторът ще бъде въведен в така наречен минимално контролируемо равнище на мощ (до 1%), с цел да се подсигурява сигурността на всички процеси. Физическото пускане на новия енергоблок ще бъде последвано от няколко стадия - електрозахранване, пилотна употреба и изцяло тестване на енергоблока. Въвеждането в употреба е планувано за 2021 година Новият енергоблок ВВЕР-1200 ще размени енергоблок №2 с реактор РБМК -1000, който след 45 години употреба ще бъде дефинитивно спрян в края на тази година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР