В културата на всеки народ присъстват митични същества, притежаващи, както

...
В културата на всеки народ присъстват митични същества, притежаващи, както
Коментари Харесай

Интересни факти за митичните същества и тяхното общуване с хората

В културата на всеки народ участват митични същества, притежаващи, както позитивни, по този начин и негативни качества. Някои от тях са известни в целият свят. Други са познати единствено на съответна етническа група.

Ето някои от митичните същества, за които е забавно да научите повече.

ХОМУНКУЛУС

В епохата на Средновековието алхимиците са вярвали, че такова митично създание като Хомункулус  /лат. Homunculus – човече/ може да се получи по неестествен път, както петте детайла. За това е трябвало да се спазят доста разнообразни условия и наложително да се употребява мандрагор. Алхимиците били уверени, че това малко дребосъче може да защищити господаря си от беди.

ДОМАШЕН ДУХ

Това е едно от най-популярните приказни същества в славянския фолклор. Повечето хора знаят за него от приказките. И до момента мнозина имат вяра, че домашният дух може да въздейства на битието на живеещите в дома. Съгласно митовете, с цел да не  прави зло на стопаните, той би трябвало да се умилостивява с разнообразни лакомства. Но това постоянно може да докара до противоположни последствия.

НЕФИЛИМИ

Нефилимите са живели преди Потопа и за тях се загатва в Библията. Тези същества се смятат за паднали ангели, които се прелъстили от хубостта на земните дами и встъпили в интимни връзки с тях. Нефилимите били с доста огромен растеж и имали голяма мощ и свирепост. Нападали хората и предизвиквали съществени опустошения.

АБААСИ

В якутския фолклор тези каменни чудовища имали стоманени зъби и живеели в горските пущинаци. Колкото по-възрастни ставали, толкоз повече заприличвали на деца. Отначало Абаасите се хранили с растителна храна, само че след това почнали да ловуват хора. Изобразявали ги с едно око, една ръка и един крайник. Те нанасяли щета на всеки човек, изпращайки му заболявания и несгоди.

АБРАКСАС

Тези митични същества се появяват в учението на гностиците. В зората на християнството съществували доста секти, които се опитвали да основат вяра, учредена на юдеизма и езичеството. Съгласно едно от ученията всичко съществуващо е родено във висшето царство на светлината, от което произлизат 365 групи духове. Главният от тях се назовава Абраксас. Изобразяват го с туловище на човек и глава на петел. Вместо крайници има две извиващи се змии.

БААВАН ШИ

В шотландската митология това било кръвожадно създание. Когато човек виждал гарга, превръщаща се в красиво момиче в рокля, това означавало, че пред него стои самата Бааван Ши. Злият дух ненапразно носел дълга рокля – по този начин той криел своите еленови копита. Тези митични същества привличали към себе си мъжете и по-късно изпивали всичката им кръв.

БАКУ

В японския фолклор този безопасен дух има дарба да,,изяжда сънищата ”. Хората вярвали, че в случай че той изяде техните неприятни сънища, в бъдеще това ще им донесе триумф. Но би трябвало да се означи, че митичният Баку имал способността преднамерено да лишава хората от сън.

КИКИМОРА

Кикимората участва в славянската митология като дух, който предизвиква доста беди на хората. Кикимората може да се трансформира в дете и от време на време похищава деца.

БАЗИЛИСК

Това създание се среща в митологията на доста нации. Изобразяват го с глава на петел, очи на жаба, крила на прилеп и тяло на змей. С погледа си той е кадърен да трансформира в камък всеки предмет, в това число и живи същества. Смята се, че в случай че Базилискът види облика си в огледало, незабавно ще почине. Той живее в пещери и се храни с камъни.

БАГГЕЙН

Това създание е доста известно в митовете на жителите на остров Ман. То съставлява подъл талъсъм, носещ несгоди на хората. Баггейн има способността да се превъплъщава в този, който пожелае. Но трансформирайки се в човек, го издават стърчащите нагоре уши и конските копита.

ВОДЕН ДУХ /ВОДЕН ТАЛЪСЪМ/

Славяните вярвали, че водният дух е стопанин на разнообразни извори, езера и реки. На него се подчиняват русалките и другите митични същества, живеещи във водата. Обикновено Водният дух не предизвиква проблеми на хората, само че от време на време може да завлече човек във водовъртежа.

АБНАУАЮ

Това създание се среща в митовете от Абхазия. Отличава се с голяма мощ и изключителна гняв. Изобразяват го с дълга четина, остри нокти и човешки очи. Абнауаю живее в горите и хората би трябвало да бъдат доста деликатни при среща с него, другояче ги чака страшна гибел. Той авансово знаел имената на тези, които ще срещне.

ЦЕРБЕР

Според митовете на Древна Гърция, Цербер представлявал огромен псе, живеещ в подземното царство и охраняващ входа към подземното царство. Всички умряли трябвало да поднесат на Цербер подарък, с цел да ги пусне. Това митично създание от Преизподнята непрекъснато следи за това никой от живите хора да не попадне в царството на мъртвите. Един от тези, които въпреки всичко съумели да обхванат там, бил Орфий.

ГРИФОН

Тези крилати чудовища изобразявали с орлова глава и туловище на лъв. Елините ги наричали,,кучетата на Зевс ”, пазещи съкровищата в страната на хиперборейците.

ГАКИ

В японския фолклор тези митични същества съставляват постоянно гладни демони. В гаки се превръщали хора, които по време на своя земен живот били чревоугодници. Своя апетит Гаки не могат да заситят с нищо, само че те в никакъв случай не умират.

ВУИВР /ВУИВРА/

В митовете на Франция това създание е показано като Краля или Кралицата на змиите. То денонощно охранява съкровища подземен. Най-яростно Вуивр пази огнено-червен рубин. Ако някой успее да се снабди с този драгоценен камък, той ще стане необикновено богат.

АЯМИ

В манджурско-тунтутската просвета си ги представяли като духове, които са предшественици на маговете. В процеса на шаманската молитва  Аями се вселявали в шаманите. Също по този начин, тези митични същества могат да одобряват облика на разнообразни животни. Понякога те похищавали човешки души и ги принуждавали да страдат.

ДЪБОВИК

Келтите вярвали, че това създание живее в дъбовете. Дъбовика предложил на преминаващите хора разнообразни угощения. Човек не трябвало да приема от тях храна, тъй като е отровна.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР