В Куба започна цикълът от избори на местно и национално

...
В Куба започна цикълът от избори на местно и национално
Коментари Харесай

В Куба идват избори, а Кастро си отива

В Куба стартира цикълът от избори на локално и национално равнище, който би трябвало да приключи с избор на Национално заседание на националната власт. През февруари следващата година този идващ парламент би трябвало да уточни наследника на настоящия държавен глава – 86-годишният Раул Кастро.

През 2013 Кастро, който наследи брат си Фидел като ръководител на Държавния съвет на карибската страна през 2008, разгласи, че ще се отдръпна от поста след края на сегашния си мандат през 2018.

ВИЖ ВЪВ ВИДЕОТО: НЕЗАВИСИМО, ЧЕ НАПУСКА ПОСТА, КАСТРО БЕШЕ ЧОВЕКЪТ, КОЙТО Т.Г. ПРЕДСТАВИ ПЛАНОВЕТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ЗА БЪДЕЩОТО УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАНАТА

Първото посещаване на Кастро в Съединени американски щати след встъпването му в служба

Куба се сбогува с Фидел Кастро

Очаква се Раул Кастро да остане отпред на Комунистическата партия на страната, само че предаването на поста на процедура значи завършек на 60-годишното ръководство на фамилията му в Куба.

Самият той е деятел на Кубинската гражданска война от 1959г., ръководена от Фидел Кастро и донесла продължаващия до през днешния ден социалистически режим на Острова на свободата.

Фидел умря в самия завършек на предходната година на 90-годишна възраст.

До края на този месец кубинците би трябвало да излъчат претендентите си за общински препоръки за изборите на 22 октомври. След това изборният цикъл би трябвало да продължи с лъчение на народни представители на провинциално и национално ниво.

Избирането на ръководител на Държавния съвет би трябвало да стане до февруари.

Името на Раул Кастро се свързва със започването на въпреки и лимитирани социално-икономически промени в Куба, както и със забележителното възстановяване на връзките със Съединени американски щати.

Как се стигна до Кубинската гражданска война

Раул Кастро: Куба е подготвена да скъса с предишното

Куба се сбогува с Фидел Кастро

През 2015 двете страни възвърнаха дипломатическите си връзки и отвориха посолствата си в Хавана и Вашингтон. Миналата година предходният американски президент Барак Обама даже посети Куба, а администрацията му даде ход на нови стопански връзки с острова.

Курсът обаче бе преустановен от настоящия жител на Белия дом Доналд Тръмп.

Cuban officials say 12,515 block-level districts will nominate candidates for city council elections Oct. 22.: https://t.co/U0ERHGSzVo
— WOOD TV8 (@WOODTV) September 5, 2017
Очаква се идващият държавен глава на Куба да е първият заместител на Кастро – 57-годишният Мигел Диас-Канел. Бивш министър с дългогодишна кариера в Комунистическата партия, Диас-Канел стои в страни от публичното внимание през последните години, разяснява АП.

На изборите в Куба могат да вземат участие единствено членове на ръководещата политическа мощ, а съгласно доста критици на властта самият развой е единствено заблуда за народна власт.

Все отново се чака към 170 дисиденти да се борят за номинации за общински съветници.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР