В Крайстчърч бяха погребани двама сирийци, убити при нападението срещу

...
В Крайстчърч бяха погребани двама сирийци, убити при нападението срещу
Коментари Харесай

Остри реакции в Австралия и Нова Зеландия на изказването на Ердоган

В Крайстчърч бяха заровени двама сирийци, убити при нападението против джамии в петък. Така започнаха погребенията на жертвите в новозеландския град. В същото време мненията на турския президент Реджеп Ердоган във връзка нападението в Крайстчърч провокираха гневна реакция в Австралия и Нова Зеландия, а австралийският министър председател отхвърли да одобри извиненията на Анкара.

 © БГНЕС
Баща и наследник - на 44 и на 16 години, избягали от войната в Сирия и пристигнали в града преди година, бяха първите жертви на стрелбата, заровени в Крайстчърч. Погребенията се забавиха поради процеса по идентифициране на убитите, обясниха управляващите.

В същото време министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн разгласи, че външният министър ще отпътува за Анкара, с цел да обясни очи в очи въпроса за мненията на турския президент.

На избирателен протест преди идните в края на месеца локални избори, Ердоган разгласи, че Нова Зеландия би трябвало да върне смъртното наказване, с цел да накаже нападателя от Крайстчърч, а в случай че той не бъдел осъден уместно, Турция знаела по какъв начин да го накара да заплати за стореното. Турският президент намеси и интервенцията при Галиполи през Първата международна война, в която вземат участие австралийски и новозеландски военни.
Реджеп Ердоган, президент на Турция: Вашите предци пристигнаха тук и видяха, че ние сме тук, някои се върнаха на крайници, някои - в ковчези. Ако дойдете със същите планове, постоянно сте добре пристигнали. Не се съмнявайте, че ще ви изпратим назад като вашите предци.
След изявлението на Реджеп Ердоган в Канбера австралийският министър председател Скот Морисън извика посланика на Турция, само че отхвърли да одобри извиненията на Анкара и обяснението, че думите са казани в избирателен подтекст.
Скот Морисън, министър - ръководител на Австралия: Смятам мненията на турския президент Ердоган за извънредно обидни за австралийците и прекомерно безразсъдни в доста сензитивна конюнктура.
Австралийският министър председател посочи, че въпреки и нападението да е осъществено от австралиец, то е било наказано най- остро от всички австралийци и не показва по никакъв метод техните възгледи и полезности. Морисън съобщи, че ще изчака реакцията на турското държавно управление и ще обмисли последващите дейности, само че по думите му, всички разновидности остават на масата.

Хиляди австралийци пътуват всяка година до Турция за честванията на годишнината от борбата при Галиполи. По - късно се чака диалог сред първите дипломати на двете страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР