Ипотечните лихви достигнаха ли връх? Ето какво мислят някои експерти

...
В края на юли Федералният резерв обяви ново увеличение на
Коментари Харесай

В края на юли Федералният резерв обяви ново увеличение на лихвения процент на федералните фондове — 11-то от март 2022 г. — като увеличи лихвения процент до 5,33%. Нивото на основния лихвен процент сега е най-високото от 22 години насам.

Въпреки че има признаци, че последните повишения на лихвените проценти от Фед може да са помогнали за охлаждане на инфлацията, те също така са повишили лихвите по ипотечните кредити – с 30- годишни ипотечни лихви на 7,12% към 11 август 2023 г. Това накара много собственици на жилища и потенциални купувачи на жилища да прекратят плановете си за заеми.

Но колко по-високи ще бъдат ипотечните лихви? Ето какво казват експертите за бъдещето на лихвите по ипотечните кредити и дали те са достигнали своя връх.

Разгледайте опциите си за ипотека тук, за да научите лихвените проценти, за които може да се класирате.

Ипотечните лихвени проценти достигнаха ли връх? Какво мислят експертите

Лихвите по ипотечните кредити се покачват през последните няколко седмици, достигайки над 7% за 30-годишни ипотечни заеми. Експертите казват, че за съжаление лихвите все още няма да паднат.

„Ипотечните лихви ще останат упорити“, казва Глен Брънкър, президент на Ally Home. „В резултат на продължаващата сила на пазара на труда и потребителите лихвените проценти по ипотечните кредити все още са около 7% нива.“

„Тъй като инфлацията показва признаци на отслабване през август, лихвените проценти по ипотечните кредити трябва да останат упорито високи диапазон от шест до ниски седем процента през останалата част от месеца“, добавя Брункър.

Брайън Шахуан, ипотечен банкер и брокер в William Raveis Mortgage, е съгласен, че може би все още не сме изпитали пика.

„Лихвите по ипотечните кредити може да продължат да се покачват, докато се борим с инфлацията до края на 2023 г., след което рязко да спаднат в началото на 2024 г.“, казва Шахван.

Но каква ще бъде повратната точка?

„След като Фед отпусне повишаването на лихвените проценти, ще видим, че ипотеките ще понесат умерен спад. Някои източници прогнозират, че лихвите постепенно ще се изравнят веднага след август, но следващата среща на Фед през септември може да има по-голям въздействие“, казва Джейк Хил, главен изпълнителен директор на DebtHammer.

„Докато потребителите наистина не започнат да усещат ефектите от увеличенията на Фед, по отношение на техните дългове по кредитни карти, лични заеми, заеми за автомобили и т.н. виждаме, че икономиката започва да навлиза в период на рецесия с бързо падащи лихви по ипотечните кредити“, добавя Шахван.

Разберете лихвените проценти по ипотечните кредити, за които можете да се класирате тук сега.

Има ли смисъл да купувате дом или да рефинансирате сега?

Повишените лихвени проценти по ипотечните кредити не Това не означава непременно, че трябва да отложите покупката на дом или рефинансирането. Правилният отговор обаче ще зависи от вашата ситуация.

„Обичам да казвам, че се жениш за къщата и излизаш с лихвите, защото винаги можеш да рефинансираш, когато лихвите падат, но не винаги можеш да намериш същия имот“, казва Шахван. „За тези, [които] имат ликвидност, за да поддържат по-високо плащане през следващите шест месеца и трябва да се преместят в близко бъдеще, сега все още е страхотно време за покупка.“

Brunker отбелязва, че времето на пазара може да постави купувачите на жилища в неравностойно положение, защото забавя времето им за изграждане на собствен капитал.

„Ако сте финансово готови, казвам действайте сега. Ако смятате, че личните ви финанси не са на ниво за притежаване на жилище, първо работете върху стабилизирането на финансовото си състояние“, добавя той.

Рефинансирането на вашата ипотека обаче може да бъде различна история, тъй като има смисъл само когато имате възможност да спечелите финансово предимство.

„Всичко зависи от конкретния сценарий на кредитополучателя. Може да няма смисъл за кредитополучател с ниска лихва да рефинансира сега, освен ако не е трябвало да го направи по финансови причини или ако неговият период на заключване на ARM е изтекъл, “, казва Шахван.

Изводът

Лихвите по ипотечните кредити се покачват през последните седмици и експерти смятат, че може да преживеем пика между сега и края на годината. Дали обаче това ще се случи зависи от фактори като допълнителни повишения на лихвените проценти от Фед и тенденции в потребителските разходи.

И в двата случая, ако намерите дома на мечтите си и можете да си позволите плащанията въпреки повишените ставки, все още може да има смисъл да купите и след това да рефинансирате по-късно, когато ставките паднат.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР