В края на януари в Перник се проведе Тридесетото юбилейно

...
В края на януари в Перник се проведе Тридесетото юбилейно
Коментари Харесай

Сурва - най-големият маскараден фестивал в Европа

В края на януари в Перник се организира Тридесетото юбилейно издание на Международния фестивал на маскарадните игри „ Сурва “ 2024, с медийната поддръжка на списание National Geographic.

Градът бе хазаин на най-големия маскараден фестивал в Европа, където над 12 000 участници от целия свят се събраха, с цел да изживеят магията на маскарадните обичаи. Хилядите посетители на Перник станаха очевидци на старинни български традиции, които са живи до през днешния ден и остават значима част от българския фолклор. С конкурсната си стратегия Фестивалът е среща и конкуренция за сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и доста други.

 

 `Сурва` - най-големият маскараден фестивал в Европа

 
Международно самопризнание
" Сурва " в Перник е най-авторитетната маскарадна изява в България и Европа, пресъздаваща антични български традиции и национални игри с маски. Заради своя интернационален фестивал, през 2009 година Перник публично е разгласен за Европейска маскарадна столица от

Федерацията на европейските карнавални градове, с което става най-значимият фестивален център на Стария континент.
Перник и фестивалът „ Сурва “ попадат в класацията на списание " National Geographic " за Световни зимни топ дестинации.

Ежегодно във фестивалната конкуренция вземат участие хиляди носители на традицията от всички етнографски региони на България и посетители от Европа, Азия, Африка и Северна Америка. Участниците идват в Перник поради страстта, веселбата, с цел да споделят магията на „ Сурва “, да се почувстват актуализирани, да си пожелаят здраве и шанс.

 

 `Сурва` - най-големият маскараден фестивал в Европа

 
Откриване като за Световно
Бляскава гала даде старт на интернационалната маскарадна фиеста. На особено построена 360-градусова сцена на площад „ Кракра “, която по ефектност бе съпоставена с мащаба на сцените на „ Евровизия “ феновете се потопиха в тайнствен театър, в който присъединяване взеха отбор „ Чинари “, 100 танцьори от Националното учебно заведение по танцови изкуства, над 80 сурвакари, трио „ Булгарина “, огнено шоу.

 

 `Сурва` - най-големият маскараден фестивал в Европа

 

Зрителите бяха зарадвани и от осъществяванията на DIA, дружно с Мирослав Петков-DJ Mascota и D-Trax. Водещи на събитието бяха светската кореспондентка Елизабет Методиева и Ники Кънчев.

 

 `Сурва` - най-големият маскараден фестивал в Европа
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР