В края на ноември 2021 година Апелативна прокуратура - Варна

...
В края на ноември 2021 година Апелативна прокуратура - Варна
Коментари Харесай

Прокуратурата с данни от проверката за насилие и нехуманно отношение в домове за възрастни хора във Варна

В края на ноември 2021 година Апелативна прокуратура - Варна разпореди инспекция по надзора за законността по данни за нарушавания в домове за възрастни хора във Варна, припомниха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Целите на инспекцията бяха да се откри спазена ли е нормативната уредба по отношение на лицензирането и активността на обществените домове за възрастни хора; налице ли са данни за упражнявано принуждение и нечовешко отношение към лица, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните условия по повод качеството на предоставените обществени услуги; налице ли е причинно – следствена връзка по повод дейностите и бездействията на длъжностни лица в тези домове със гибелта на лица, ползващи обществената услуга. Обхвата на инспекцията по реда на надзора за правда включваше териториалната подготвеност на Районна прокуратура – Варна.

Проверките са осъществени в тясно взаимоотношение с Агенцията за качеството на обществените услуги - контролния орган, на който страната е делегирала пълномощия и отговорности по отношение на реализиране на надзор и мониторинг на даването на обществените услуги, както и относно  лицензиране доставчиците на обществени услуги и преустановяване на активността им.

През 2021 година Районна и Окръжна прокуратура - Варна са правили няколко инспекции в домове за възрастни хора, като съответни мотиви за тях са били зародилия през м. юли 2021 година пожар в частен дом за възрастни, изявления в медиите по отношение на случаи на упражнявано принуждение и нечовешко отношение по отношение на потребителите на обществените услуги, както и голям брой умряли лица в тези домове. Тези инспекции са допълнени, изяснени са още обстоятелства и условия.

Районна прокуратура - Варна управлява досъдебно произвеждане за това, че в интервала от април 2021 година до ноември 2021 година, в гр. Варна, при изискванията на продължавана незаконна активност, умишлено не била оказвана помощ на лица, настанени в съответен дом за остарели хора, за които е било налице обвързване за чиновниците на дома да се грижат за тях, защото се намират в заплаха за живота си и нямат опция да се самозапазят заради изнемощялост, болест или въобще заради своята беззащитност, в случаите, когато е могла да бъде оказана помощ от чиновниците на общественото заведение - закононарушение по чл.138 по отношение на чл.26, ал.1 от Наказателен кодекс.

Под управлението на Окръжна прокуратура - Варна текат дейности по следствие на двата пожара в домове за възрастни хора със починали. Изясняват се аргументите и събитията за възникването на тежките произшествия и на аргументите, довели до гибелта на възрастните хора. Анализират се и се обобщават резултатите от назначените пожаро-техническа, електро-техническа и съдебно-медицинска експертизи.

При осъществените от Агенцията за качеството на обществените услуги 25 инспекции, предоставени от прокуратурата, от които 22 на частни снабдители и останалите на държавни, са били установени голям брой нарушавания. Някои от тях са свързани с обстоятелството, че част от потребителите не дават отговор на профила на обществената услуга - настанени са лица с психологични разстройства, с физически увреждания, с умствена назадничавост и с деменция, чието обслужване изисква профилирани грижи. Други открити нарушавания са свързани с това, че договорите за прилагане на обществената услуга в огромната си част са подписани с трети лица, а не с ползвателите на услугата. На места липсват експерти с нужната подготовка за развиване на физическото, психическото и здравословно положение на потребителите, в сходство с самостоятелните им потребности и обслужващият потребителите личен състав е извънредно непълен по отношение на броя на настанените в услугата консуматори. В огромна степен е установен също занижен надзор от страна на управителите/ръководителите на обществената услуга във връзка с осъществяването на дейностите в услугата и воденето на документите - прилагани са официални и идентични за другите лица оценка на потребностите, самостоятелен проект и самостоятелен проект за здравни грижи, които не са направени от мултидисциплинарни екипи.

Във връзка с изявленията в медиите по отношение на случаи на упражнявано принуждение и нечовешко отношение по отношение на потребителите на обществените услуги, както и голям брой умряли лица в тези домове, било открито, че при постъпването си в тези заведения множеството възрастни хора се намирали в тежко повредено положение, не можели да се обслужват сами, били лежащо заболели с тежка деменция и други болести.

С цел изясняване на фактическата конюнктура в целокупност от приобщения лист на умрелите в съответен дом за възрастни хора лица, са извършени беседи с близки на умрелите. Част от тях са отказали да беседват по мъчителната тематика. Друга част показали изрично, че приживе техните родственици не са споделяли за упражнявано принуждение по отношение на тях, както и че не са се оплаквали от изискванията в дома за остарели хора. На място в същия дом е разговаряно с лица настанени в дома. Те са показали, че нямат искания по отношение на полаганите грижи и изрично декларират, че по отношение на тях не е упражнявано принуждение.

За всички установени нарушавания са дадени наложителни наставления към доставчиците, със периоди за тяхното осъществяване. Съставените са голям брой актове за определяне на административни нарушавания, наложени са санкции " санкция “ в размер от 2000 до 4500 лева на нарушителите. Отнет е лиценза  на една компания, предоставяща обществени услуги.

Обобщавайки резултатите от инспекциите, прокуратурата е изготвила предложение до министъра на труда и обществената политика за усъвършенстване на правната уредба в региона на обществените услуги. В отговора той е изразил единодушие с изложената позиция и подготвеност за работа в посока възстановяване на законовата рамка и всъщност даването на по-добри обществени услуги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР