В края на миналата седмицата министърът обяви че ваксините са

...
В края на миналата седмицата министърът обяви че ваксините са
Коментари Харесай

Безотговорни изказвания могат да ни върнат в медицинската реалност на 19-и век

В края на предходната седмицата министърът разгласи че имунизациите са неефективни против новите COVID-19 разновидности и че около проблемите с антиковид имунизацията понижава имунизационното покритие против морбили. Това изявление, което тогава в обществената платформа " Facebook " беше направено в подтекста на огромното количество неизползвани ваксини против COVID-19, които България би трябвало да бракува и изхвърли. В сряда държавното управление поддържа проекта на министъра да се оспорват договорите за доставка на огромни количества ваксини, които не можем да използваме.

 Правителството публично поддържа здравния министър против доставката на Коронавирус ваксини Правителството публично поддържа здравния министър против доставката на Коронавирус ваксини

Тук би трябвало да се подчертае че се смесват два свързани, само че кардинално разнообразни въпроса. Единият е планирането на покупки на ваксини да е съобразено с потребностите. Това е един механически въпрос, който не се разграничава доста от покупката на други нужни за страната артикули или услуги, евентуално комплициран в известна степен заради реализирането договарянето и поръчките за ваксини на европейско равнище, вместо на национално. Предоговарянето на тези доставки, с цел да се спестят ненужни покупки, е несъмнено добра концепция и можем да похвалим държавното управление, че има тази самодейност.

Вторият, и съгласно мен доста по-голям и малко по-сложен, въпрос е по какъв начин и какво се приказва министърът на опазването на здравето за пандемията и за имунизациите.

Ваксините са един от най-ефективните, най-безопасните и най-евтините принадлежности за попречване на тежка заболеваемост и смъртност в историята на човечеството. Вероятно най-ефективният, най-безопасният и най-евтиният. Но заради доброволността на имунизацията всяка връзка за имунизациите може да е доста сензитивна. Ако стане тъй че жителите не желаят да си слагат дадена ваксина, то тази ваксина в действителност се трансформират от скъп предпазен запас в няколко контейнера медицински боклук с изминал период на валидност. И тъкмо в това беше огромния проблем в изявленията на министъра от началото на седмицата в духа на това че на никой не му трябват ваксини, че имунизациите не са ефикасни и че огромният проблем е ниската имунизация против морбили и сходни инфекции.

За благополучие доста хора и в този момент желаят да си слагат антиковид ваксина или бустер. От понеделник насам получих доста обезпокоени запитвания от хора в духа на " ами в този момент, къде ще се имунизираме? ", и " но всички ваксини ли изхвърлят? ". Такова безконтролно говорене насочва подвеждащи подстрекателство като тези че COVID-19 е към този момент " зад тила ни ", че хората не се интересуват, че имунизациите не работят, че " имаме други по-важни проблеми ". Нищо от тези не е правилно.

 Еврокомисията опроверга здравния министър за успеваемостта на Коронавирус имунизациите Еврокомисията опроверга здравния министър за успеваемостта на Коронавирус имунизациите

COVID-19 продължава да разболява всеки ден стотици в България и всеки ден към момента има смъртни случаи (повечето - предотвратима болестност и смъртност). СЗО не е отменило статуса на пандемията като " неотложност за публичното здраве ", още по-малко пък да е оповестила пандемията за завършила. Във всеки един миг по света са инфектирани милиони. Вирусът еволюира и рекомбинира с произлизащия от това непрекъснат сериозен риск от поява на нов по-опасен вид. SARS-CoV-2 е към този момент в популации от диви животни, където траекторията на еволюцията му е още по-малко изследвана, и рискът да се прелее още веднъж в хора мутирал също е налице.

Всичко това би следвало да подскаже на всяка една рационална здравни власт, че поддържането на имунизационен запас против COVID-19 е значимо. И също че работата по поддържането високо доверие във имунизациите у хората е скъп здравен капитал с висока възвращаемост. Както самият министър очевидно е осъзнал, говорене, което компрометира доверието към една ваксина, компрометира доверието към имунизациите като цяло. Т.е. безотговорни и погрешни изявления, като това от предходната седмица, освен водят до изхвърляне на повече ваксини, до момента в който хора предотвратимо боледуват и умират от COVID-19, само че те могат да ни върнат в здравната действителност на 19-и век, където бебета да умират от дифтерия, коклюш, морбили и паротит.

 Ваксини за профилактика на респираторни бактериални инфекцииС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Ако от държавното управление би трябвало да бракуват неизползвани ваксини или да предоговарят количествата, които са ни нужни, дано го създадат - това са неща, които са им в отговорностите. Но дано не смесват тематиките, когато излизат на конференции. Поради изброените аргументи говоренето за имунизациите изисква подготовка, препоръки с специалисти и добре премислени и премерени послания.

Изказванията, че се бракуват неизползвани ваксини, вместо да бъдат " стимулирани " с обяснението, че имунизациите за COVID-19 " към този момент не са нужни ", би трябвало да бъдат съпроводени с окуражаване на хората да се имунизират, с послания на угриженост за ниските равнища на имунизация в България, да бъде направена връзка с високата смъртност у нас, с цел да може хората да схванат че е значим въпрос.

Паралелно би трябвало да бъде оповестено какво държавното управление прави да дава ваксини на тези, които желаят да си слагат, и на кои места има пунктове за имунизация. От министъра на опазването на здравето обществото чака да здравеопазва и да се държи отговорно.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР