В края на миналата седмица у нас вече бяха доставени

...
В края на миналата седмица у нас вече бяха доставени
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Вече разполагаме с количества от новите адаптирани ваксини срещу COVID

" В края на предходната седмица у нас към този момент бяха доставени 290 000 приспособени ваксини на Pfizer/BioNTech и 1800 от имунизацията на Moderna “. Това съобщи пред телевизия Bulgaria On Air шефът на ИАЛ Богдан Кирилов.

Той напомни, че новите приспособени ваксина включват както истинския вид на COVID-19, по този начин и подварианта омикрон и все още са позволени като бустери за лица над 12 години.

Директорът на ИАЛ изясни, че клиничните стратегии на обособените производители включват разнообразни групи участници.

" Към момента оценените данни от Европейската организация по медикаментите са за лица, на които е подложен спомагателен бустер, а също и на такива със приключена първична имунизация. Все още се чакат резултатите за третата група - първична имунизация ", добави Богдан Кирилов.

Той направи къс обзор и на настоящата обстановка у нас. По думите му, в страната ни са имунизирани едвам 2 млн. души и този брой е безусловно сравним с количествата приспособени ваксини, които чакаме до края на годината.

" Към момента 65 хиляди души са си сложили втора бустерна доза от имунизацията против COVID-19. Всички, които са получили първична имунизация и имат предпочитание да им бъде сложена бустерна доза от приспособените, ще могат да се възползват ", безапелационен бе той.

Богдан Кирилов показа данни и за имунизираните деца и младежи.

" Общият брой на поставените ваксини против COVID-19 в страната е над 4,5 млн. дози. Във възрастовата група от 5-11 години имунизираните лица са 2 146, а при юношите от 12-17 години са 25 346 души. При 12-17-годишните има и 1713 юноши с подложен бустер ", сподели шефът на ИАЛ.

Той обаче установи, че през последните седмици се следи спад на искащите да се имунизират.

Въпреки това, Богдан Кирилов изрази вяра, че през идващите седмици ползата ще нарасне и този развой ще бъде предизвикан от идването на приспособените ваксини.

Той се спря и на тематиката за медикаментите, които се създават против Коронавирус. Той напомни, че l EС има позволени 8 лекарствени продукта, като част от тях са налични и у нас.

„ На този стадий има две продукта в таблетна форма, един от които към този момент има позволение за приложимост. Производителят към момента се договаря с страните членки, поради което лекарството не е налично в огромна част от страните “, разясни той.

Кирилов напомни обаче, че тeзи медикаменти се ползват лекарство наставление и се дават на пациента само след обширен медицински обзор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР