В края на месец юни 2023 г. Arduino представи на

...
В края на месец юни 2023 г. Arduino представи на
Коментари Харесай

Arduino представи платката Uno R4 – обновяване на класическата платформа

В края на месец юни 2023 година Arduino показа на пазара платката Uno R4 – актуализация на класическата си платформа за създаване на планове „ Направи си самичък “ и изследване на опциите за разработка на микроконтролери. Платката към този момент работи с 32-битов микроконтролер и предлага повече функционалности от комплекта.

Uno R4 работи въз основата на 32-битовия микроконтролер Arm Cortex M4. Благодарение на това разработчиците имат достъп до 16 пъти повече памет и 3 пъти по-висока тактова периодичност спрямо класическата платка Uno. Това дава опция за осъществяване на по-сложни планове.

Uno R4 е оборудван и с редица спомагателни портове, в това число CAN шина, операционен усилвател и SWD порт. Връзката с компютър се реализира посредством USB-C. Актуализираната версия на Uno по дифолт може да работи като HID-устройство. В същото време експертите на компанията са съумели да запазят обичайния размер на платката и работното напрежение от 5 V.

Arduino предлага две версии на Uno R4: Minima и Wi-Fi. Първата обезпечава съществени функционалности за начинаещи, до момента в който версията Wi-Fi предлага следните спомагателни благоприятни условия:

Поддръжка на Wi-Fi и Bluetooth, осъществена въз основата на копроцесора ESP32-S3, който не изисква да се заемат ресурсите на главния микроконтролер; 12×8 LED матрица, която може да се употребява за осъществяване на системи за наблюдаване посредством свързани сензори; Qwiic конектор за бързо премахване на грешки; вградена система за разкриване на неточности. Например, в случай че платката открие разделяне на нула в кода, системата ще спре осъществяването на кода, преди той да провокира съществени проблеми и неизправности. Заедно със прекъсването работата на платката потребителят получава и в детайли изложение на грешката.

Платките Uno R4 към този момент са налични в формалния магазин на Arduino. Моделът Minima се предлага за $20, а разновидността Wi-Fi – за $27.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР