В края на март градският съд в гр. Славянск-на-Кубан глоби

...
В края на март градският съд в гр. Славянск-на-Кубан глоби
Коментари Харесай

Руският архиепископ Виктор: Чакам да ме убият или затворят. Но няма да спра да говоря против проклетата война


В края на март градският съд в гр. Славянск-на-Кубан санкции локалния епископ Виктор Пивоваров с 40 000 рубли (~460 евро), тъй като в проповедите си духовникът „ дискредитирал съветската войска “. Защо този върховен чиновник на Руската православна черква не се бои намерено да подлага на критика експанзията в Украйна? „ Новая газета Европа “ споделя.
Архиепископ Виктор
„ Тя беше на службата и слушаше моята проповед. Даже не можа да я изслуша до дъно. Избухна сатанинският й дух. Хукна на открито и в придвижване приказва: „ Вашата проповед е политическа и вас ви чакат огромни проблеми! “ – споделя Славянският и Южно-Руски архиепископ Виктор Пивоваров.

Той е роден през 1937 година в Алтайския край. Баща му умира на фронта в първата година на Великата отечествена война, майката възпитава четирите си деца сама.

Работата е там, че аз от детинство мразя болшевизма. Гледах с очите си по какъв начин чекистите-болшевики постоянно издевателстват над майка ми – вдовица на умрял боец. И дадох клетва да отмъстя на болшевизма “, споделя владиката Виктор.

След войната приключил главно учебно заведение и постъпил в колеж. През 1951 година обаче в къщичката им пристигнал на квартира катакомбник и това вечно трансформирало живота на младия Пивоваров. (Катакомбници в Съюз на съветските социалистически републики са наричани представители на църквата, които не признават руската власт и правят незаконни служби.)

През 1963 година Виктор Пивоваров постъпил в Московската духовна академия, само че в последния курс го изгонили поради „ опозиционна активност “. До разпада на Съветския съюз през 90-те той незаконно проповядвал, като се изхранвал с ремонт на храмове и иконостаси. После бил ръкоположен в ранг духовник от Руската православна черква, а през 2006 година получил купата архиепископ.
Свято-Покровско-Тихоновският храм
Славянск-на-Кубан се намира на час и половина път от Краснодар. По подигравка на ориста Свято-Покровският храм, в който служи владиката-антикомунист Виктор, се намира на ул. „ Млади комунисти “.

Архиепископ Виктор е човек със остаряла закалка, такива към този момент съвсем няма. Той е богослов, доброжелателен и същински човешки овчар.

В този храм няма цени и такси – молитвата да коства толкоз, свещичката еди-колко си… По съвест. Пожертваш или не пожертваш, твоя си работа, никой дума няма да ти каже “, изясняват локалните. Постоянните гости на храма са към стотина.

Придошлата отнякъде жена, която вдигнала абсурда и го натопила в полицията, не са я виждали нито преди, нито след случката. Но по думите на помощника на отец Виктор – йеромонах Йона, службите и преди са се интересували от неговите изявления за анексията на Крим и бойците оттатък границите на Русия.

Владиката Виктор целия си живот е посветил на битката. У хората някакво чувство се е основало, че в случай че се молиш, Бог ще те избави. Няма да те избави Бог, в случай че ти не вършиш положителни каузи, в случай че нямаш обич. Ако виждаш по какъв начин се твори зло, а ти не го разобличаваш и не се бориш – ти не си никакъв християнин “, споделя помощникът на архиепископа.
Войната
„ В храма пристигна полицейски помощник да сформира протокол по доноса на онази жена. Глобиха отец Виктор 40 000 рубли за изявления срещу дейностите на Путин в Украйна “, споделя йеромонахът.

Парите за санкцията били събрани от миряните. По думите на архиепископ Виктор някои локални служители на реда и служители са солидарни с него и посещават постоянно неговите служби, само че намерено не го поддържат.

Ако стоят непознати танкове под нашите прозорци, значи водиме война с враг-интервент. Но в случай че наши танкове стоят в прилежаща страна и водят захватническа война – проклета да е тази война, и от Бога, и от хората! “, споделя владиката.

Архиепископът от доста години се занимава с пояснение на Апокалипсиса на Йоан Богослов. По неговите думи наближава нуклеарна война и той не се бои от своите изявления.

„ Аз чакам да ме убият или да ме вкарат в пандиза. Е, тогава светът ще се заинтересува и ще узнае: кой беше този човек, какъв беше и по какъв начин авансово знаеше… “, споделя свещеникът.

Йеромонах Йона е малко по-сдържан по въпроса с възможните репресии: „ От репресиите ние, несъмнено, се опасяваме. Но ние сме задължени да приказваме с хората, да им обясняваме, че повече се боим да не ни накаже Иисус Христос, комуто служим. Посветили сме живота си на Бога и няма да се отречем от Него. Ние сме длъжни да вършим това, което вършим “, приключва младият асистент.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР