В края на август Василева съобщи в блога си, че

...
В края на август Василева съобщи в блога си, че
Коментари Харесай

Дъщерята на Цветан Василев: Как да затриете учен?

В края на август Василева заяви в блога си, че е била арестувана за малко в Сърбия и освободена с мярка за неотклонение. Това станало, откакто пристигнала в Белград за рождения ден на татко си и сама отишла в полицията, с цел да се записва като непознат жител. Там схванала, че е търсена от България с "Червена бюлетина " на Интерпол .

Дни по-рано българската прокуратура разгласи, че на Василева е повдигнато обвиняване за пране на 2,6 млн. лв. - дарени от татко й.

Сега, в публикация, озаглавена "Как да затриете академик ", дъщерята на банкера, която е приключила "Международни връзки " в университета Tufts (САЩ), има магистърска степен по право от Сорбоната, втора - от Sciences-Po Paris, и е защитила докторат в UCL, Англия, написа:

"Когато прочетох, че Русия е издала бюлетина на Интерпол на Бил Браудър (основател на фонда Hermitage и вложител в страната - б.р.) за пети път, се шокирах. Както е добре известно, Браудър е създател на книгата „ Заповед за арест “ и води огромна акция против авторитаризма в Русия. Браудър също по този начин лобира за приемането на прословутия закон „ Магнитски “, който разрешава на Съединени американски щати да глоби корумпирани държавни чиновници, които нарушават човешките права.

Този път обаче Русия разчита на „ малка врата “ в разпоредбите на Интерпол . Вместо общоприетата "Червена бюлетина “, която е обичана на властническите режими, Русия му е издала „ Дифузия “ (Diffusion). Системата на Интерпол за издаване на „ Червени бюлетини “ се манипулира прекомерно елементарно и от дълго време се е трансформирала в средство за принуда с политическа цел, както е добре обяснено в публикацията „ Как диктатурите злоупотребяват с Интерпол “ на Уол Стрийт Джърнал ".

Василева акцентира, че „ Дифузия “ е по-опасна от „ Червената бюлетина “, тъй като втората се издава от Централата на Интерпол по молба на държава-членка, а тя се популяризира непосредствено от издаващата я страна по каналите на Интерпол и не предстои на какъвто и да било надзор . Това става за няколко минути.

Тя напомня, че по какъв начин бюлетини на Интерпол бяха издадени с изключение на за татко й и за нея, и за майка й. По думите й повода е, че Цветан Василев подаде тъжба по закона „ Магнитски “ против основния прокурор Цацаров и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Според нея България де факто е употребила същата малка врата, която Русия за Браудър - издавайки и на нея „ Дифузия “ до три страни: Сърбия, Ирландия и Кипър.

Наричайки това "История за една скотщина ", тя написа още:

"Aко не сте осведомени с моята биография, може и да се чудите за какво господата и дамите от прокуратурата са се спрели навръх тези три страни. Защо Сърбия? Ами тъй като родителите ми са в Сърбия. Лесно е да се отгатне, че ги навестявам понякога, изключително за рождения ден на татко си.

Защо Ирландия? Обикновено се издават бюлетини на Интерпол за рискови нарушители, които се крият от правораздаването. Ако извършите информация в Google за мене в чужбина, ще видите, че се занимавам с научна активност в Лондон – най-вероятно ще намерите събитията, на които съм се изказвала или ще се изричам.

В началото на септември 2017 година трябваше да бъда спийкър на годишната конференция на Society of Legal Scholars (Британската асоциация на правните учени) в Дъблин, Ирландия. Програмата на конференцията беше обществено налична в Интернет. Така че прокуратурата е имала „ зашеметяваща концепция “: да ме арестуват, когато идвам на конференцията. Също като в психотрилър!

Защо Кипър? Бях доста объркана по отношение на този избор, защото съм била в Кипър единствено един път, и то като младеж. Тогава се натъкнах на програмата на друга конференция, на която трябваше да бъда преподавател тази година в Institute of Advanced Legal Studies. Видях също, че името ми се появява до името на различен пратеник от Кипърския университет. С други думи, защото чиновниците на прокуратурата са карали през пръсти, а и очевидно нямат никаква концепция какво е Institute of Advanced Legal Studies, са решили, че конференцията е в Кипър. Да, те са и умни, и отмъстителни ".

Според Радосвета Василева документите за интернационалния й арест са направени преди да й бъде повдигнато обвиняване, което дефинира като сериозна корист с право.

Междувременно у нас делото "КТБ " се чака да стартира на 13 декември. Обвинението е над 210 000 страници.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР