В края на 40-те години на миналия век не е

...
В края на 40-те години на миналия век не е
Коментари Харесай

Майка пусна обява за продажба на четирите си деца

В края на 40-те години на предишния век не е имало нито един американски вестник, който да не отпечатал тази фотография. Хората я гледали и се възмущавали: " Майка продава четирите си деца с публикация? Как е допустимо?! ".

През 1948 година Америка е в следвоенен интервал. Икономиката постепенно стартира да пораства, общественото неравноправие понижава, а раждаемостта се усилва. Изглежда, че хората стартират да се усещат по-добре и по-стабилни. Положението обаче не е еднообразно във всички щати, написа fakti.bg.

Пример за това е семейство Чалифукс от Илинойс. Лусил Чалифукс е на 24 години. Тя е ниска, с цялостно телосложение. Има тъмна къса коса, навита в краищата. И постоянно носи рокли и аксесоари.

Лусил е примерна брачна половинка, която доста обича мъжа си. Младата жена е посветила цялото си време на фамилията и семейството. Има четири деца, а петото е на път.

Главата на фамилията е 40-годишният Рей Чалифукс, ухилен мъж. Носи ризи, закопчани догоре и обича реда.

Дълго време Рей бил водач на камион, само че един ден изгубил работата си. Опитал да откри нещо друго, само че на никое място не го желали. Затова когато единственият човек, който се грижел за прехраната на фамилията, останал без непрекъснат източник на приходи, всички се сблъскали с мизерията.

През август 1948 година фамилията нямало пари даже за храна. Тъй като не разполагали със средства и за наема, притежателят на къщата, в която живеели, почнал да ги заплашва с изпъждане.

По всичко изглеждало, че всеки миг ще изгубят всичко. За да избегнат това, Лусил и Рей решили да подхващат обезверена стъпка - да продадат личните си деца. На 28 август Лусил написала публикация: " Продават се 4 деца. Попитайте тук ", закачила я покрай къщата и изкарала децата начело.

На най-горното ходило седели шестгодишната Лана и петгодишната Рей Анна, а изпод - четиригодишният Милтън и двегодишната Сю Елън.

Неизвестен публицист снимал децата и изпратил фотографията на локален вестник. И тя като вирус обиколила всички щати.

Разбирайки за тежкото финансово състояние на семейство Чалифукс, доста американци почнали да им оферират помощ - от хранителни артикули до безвъзмезден покрив над главата. Но Рей и Луси не трансформирали решението си. И след две години продали всичките си деца.

Как се е развила ориста на най-голямата щерка на фамилията - Лана, не е известно.

Рей Анна била продадена първа, за 2 $, на семейство фермери. По време на подписване на договорката брат ѝ Милтън се разплакал. Тогава фермерите Джон и Рут решили да го вземат гратис, под претекст да не разделят роднините.

Децата получили нови имена - Бевърли и Кенет.

Джон и Рут се оказали доста неприятни родители. Те много постоянно употребявали физическа мощ върху децата и безусловно ги употребявали като плебеи. Цялата мръсна домакинска работа паднала върху плещите на малчуганите, а самите те живеели в мазето и се хранели с останки от масата.

Когато Кенет станал по-силен и към този момент не можел да понася протичащото се, почнал да дава отговор на новия си татко с физическа мощ. Джон подал недоволство. Младежът бил застрашен от затвор, само че юристът съумял да понижи присъдата му и Кенет се озовал в психиатрична болница.

Що се отнася до Рей Анна, на 17-годишна възраст тя била отвлечена. Когато полицията я разкрила, била бременна. Новото ѝ семейство не останало впечатлено от новината и я изпратило в подслон за самотни майки и деца.

Когато детето на Рей Анна се родило, било отнето от майка си. Младото момиче пък решило да стартира живота си от нулата и не се върнало нито вкъщи, нито при приемните си родители.

За живота на Сю Елън, като за този на Лана, няма никаква информация.

Най-малкото дете на семейство Чалифукс, което по време на стартиране на обявата още не било родено, извадило максимален шанс от всички.

Дейвид също бил продаден. Новите му родители били мощно религиозни. Въпреки че изискванията, в които растял, били доста по-добри, се чувствал зле. И доста рано взел решение да отиде в армията, където прекарал 20 години.

След това се върнал към естествения живот и почнал да си изкарва прехраната като водач.

На към 70-годишна възраст Бевърли се обърнала за помощ към медиите. Тя разказала печалната си история и помолила да намерят братята и сестрите ѝ. Журналистите съумели да открият Сю Елън, която била тежко болна (рак в финален стадий).

Когато Бевърли се срещнала с 67-годишната Сю, тя била толкоз слаба, че не можела да приказва. А няколко дни по-късно умряла.

След това публицистите съумели да схванат какво се е случило с Лана. Тя умряла през 1998 година, също от рак.

За Лусил Чалифукс, майката на фамилията, е известно, че след продажбата на четирите си деца се е развела със брачна половинка си. След известно време се омъжила наново и родила още четири деца. С новия си мъж не изпитвала ограничения, по тази причина и решила да задържи децата.

Най-малкият наследник на Чалифукс - Дейвид, няколко пъти посетил майка си. Тя обаче в никакъв случай не си спомнила за оня съдбоносен ден и не поискала амнистия. Казала единствено, че Дейвид доста наподобява на татко си и това било всичко.

Изглежда, че Дейвид е единственото дете, което не ненавижда майка си. Във всичките си изявленията той споделя: " В последна сметка, кои сме ние, с цел да съдим някого? Те просто са оцелявали. Всички сме хора и всички бъркаме.

Може би майка ми просто не е желала да умрем при тези условия. Може би тя е желала най-хубавото ".
 Майка пусна публикация за продажба на четирите си деца
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР