В края на 2023 г. европейските енергийни пазари се намираха

...
В края на 2023 г. европейските енергийни пазари се намираха
Коментари Харесай

Мечите настроения от 2023 г. на енергийните пазари изглежда ще се запазят

В края на 2023 година европейските енергийни пазари се намираха в нестабилна конюнктура, характеризираща се с поредност от мечи фундаментални фактори. Те включваха меки и ветровити метеорологични условия, възобновяване на френското нуклеарно произвеждане, слаби макроикономически условия и спад на търсенето. Любопитно е, че единствено преди година тъкмо същите фундаментални фактори изиграха решаваща роля в една от най-тежките енергийни рецесии в Европа за последните десетилетия.
Красноречива визия
за бързото развиване на пазара е забележителната промяна на Франция, която от чист вносител на електрическа енергия през 2022 година - обстановка, следена за финален път преди повече от 40 години - се трансформира в чист експортьор през 2023 година

В същото време Германия стана чист вносител на сила за първи път от 17 години насам. На фона на тези мечи фундаментални трендове и огромните ресурси от горива цените на силата се намалиха доста, а в някои случаи - с повече от 55% по отношение на равнищата от 2022 година Все отново си заслужава да се означи, че макар тези основни намаления цените на силата се резервират на относително високо равнище спрямо равнищата преди 2021 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР