В края на 2012 г. можем да си спомним, че

...
В края на 2012 г. можем да си спомним, че
Коментари Харесай

Александър Карелин – Експериментът с 887 победи в борбата

В края на 2012 година можем да си спомним, че смесените бойни изкуства изпратиха една от много забавните митове на смесените бойни изкуства. Фьодор Емаляненко сътвори една забавна традиция в този спорт и показва много специфични умения, както и засилена религия в Бог. Комбинацията от двете, съпроводена с доста злокобни тренировки, разреши на този спортист да влезе в класацията за най-хубав състезател и също по този начин – най-опасен човек на света. В едно от множеството изявленията, Фьодор декларира, че предходният притежател на купата е Майк Тайсън, само че в случай че двамата се изправят в мач, боксьорът ще изпита много усложнения, тъй като Фьодор имал желание да употребява и някои заучени хватки по битка. Интересен факт е, че обратно във времето, този самбист има предходник с името Александър Карелин.

Дълго време прякорът му е „ Експеримента “ и имайки поради размерите му, за мнозина няма да е мъчно да заподозрат каква е повода да бъде кръстен тъкмо по този начин. В акта си за раждане, Александър е записан с тегло 5.5 кг. Това е единствено началото на израстването му. Започва дейни тренировки през 1981 година под директното наблюдаване на Виктор Кузнецов, който в следствие може да се популяризира като откривателя на този гений. Преди да стартира с класическата битка, руснакът ще се занимава известно време с бокс, повдигане на тежести, баскетбол, волейбол и каране на ски. На 13-годишна възраст е с висок 179 сантиметра и тежи 79 кг. В идващите три години ще натрупа задоволително маса, с цел да влезе в свръхтежка категория и на практика в никакъв случай не излиза от тази категория.

Следващата година стартира да се състезава и за интервала от 1982 до 1987 година е без безусловно никаква загуба. През 1985 година взе участие в интернационално състезание за младежи и взима своята първа купа. Записва първата си загуба през 1987 година против руския първенец Игор Росторотски. Очевидно същата не се е понравила, тъй като идната година ще се срещнат още веднъж и Игор няма да бъде подобен късметлия. За протокола би трябвало да отбележим, че съперника се възвръща от грип и други контузии. На Олимпийското състезание Карелин доближава до финала и се изправя против българския герой Рангел Геровски. Двамата заформят много люто стълкновение и в последните 15 секунди руснакът съумява да извърши своята запазена марка суплекс, с която да грабне златото, българинът ще се окаже един от костеливите орехи на тепиха.

Мнозина търсят тайната на невижданата мощ в съветския първенец и лека бавно стартира да се прокрадва магическата думичка – анаболи. Дори треньорът му бил извънредно песимистичен с избора си, въпреки всичко имал пред себе си огромно, само че извънредно хилаво момче. С влизането в тима имало време за много тежки тренировки, чиято съществена задача е натрупването на физическа мощ и опознаване на тънкостите на битката. През идващите години „ Експериментът “ ще прави по 42 повторения на лостовете. В едно от многото дадени изявленията, борецът ще съобщи, че никой не му има вяра, че е изцяло естествен и тайната се крие във обстоятелството, че всяка подготовка минава границите на рационалното, само че малко на брой са тези, които съумяват да упражняват тъкмо с този интензитет. Карелин натъртва изключително на гребането, дългите маратони и повдигането на тежести.

 gettyimages-52811367-594x594

Обикновено употребява 32-килограмови гири за ежедневните тренировки, от лежанка съумява да отлепи 200 кг. Един ден е запитан кой е неговият най-сериозен конкурент и борецът декларира – хладилникът. В подготвителния му режим участва развлечение точно с този кухненски апарат. Съседите на Александър постоянно го забелязвали да носи хладилника си на ръце по етажите. Той самият живеел на 8-я етаж от 9-етажна постройка, което му разрешавало да прави още една забавна подготовка. Имайки поради размерите и тежестта на този апарат, можем да си представим какъв брой тъкмо е спомогнало строителството на „ Мраз “ в цялата игра. Хладилникът не се съпротивлявал, само че съперниците на Карелин постоянно имали предпочитание да го изпотят. Един от обичаните моменти за феновете е, когато борецът съумява да вдигне своя конкурент, до момента в който е на тепиха, да направи невероятна дъга с тялото му и по-късно да го залепи оглушително на земята, разтрисайки цялата зала.

При сполучливо осъществяване е обезпечено да добави 5 точки в актива си. В множеството случаи борците в свръхтежка категория в никакъв случай не правили сходни повдигания, изключително откакто размерите на мнозина не разрешавали сходни интервенции, само че Карелин не се интересувал от тези детайлности, той умерено можел да извършва смъртоносните си хватки. Рядко може да се види комбинацията от две тела – всяко от 130-140 кг, които политат във въздуха. Именно затова и „ Експериментът “ съумява да натрупа толкоз точки и победи. За кариерата си има 889 борби и в 800 от тях извършва именития си суплекс. В някои случаи повтаря упражнението по няколко пъти в рунд. Що се отнася до травмите, като всеки същински олимпийски играч, той може да се похвали с много разнородни травми.

 gettyimages-52811373-594x594

Още при започване на кариерата си съумява да счупи крайници си, освен това на 15-годишна възраст, по-късно чупи ръцете си – два пъти всяка, 13 пъти чупи ребра. През 1988 година лекарите оферират да го отстранен от Олимпийските игри, тъй като има разтърсване. На Световното състезание през 1993 година се състезава с две счупени ребра, а негов конкурент е Мат Гафари – може би един от най-тежките вероятни. През 1996 година на Европейското състезание играе със разкъсан мускул в ръката и въпреки лекарите да настояват, че в идващите няколко месеца не би трябвало да се движи, Алексанъдр печели и това състезание. В спортната си кариера има 3 златни медала и 1 сребърен от Олимпийски игри, 9 трофеи от международни шампионати, 2 международни купи, 12 европейски медала, две международни трофеи за юноши и една европейска.

Сборът от всички е 29 златни медала и един сребърен орден. Професионалната му кариера стартира през 1987 година и приключва през 2000 година и за този интервал от време има единствено една загуба в края на кариерата си против Рулон Гарднър. Другата загуба не се записва в професионалната кариера. Александър има един мач в смесените бойни изкуства, който му носи сума над 1 милион $. Между 1995 и 1999 година работи в съветската полиция и най-после се пенсионира с чин полковник. Карелин влиза в Залата на славата по битка 2003 година Друга особена премия за „ Експеримента “ е номинирането му за един от най-хубавите 25 спортиста на XX век.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР