В краткосрочен план допълнителните 68 млн. лева за култура ще

...
В краткосрочен план допълнителните 68 млн. лева за култура ще
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Министерството на културата стана преразпределител на средства

„ В кратковременен проект спомагателните 68 млн. лв. за просвета ще оказват помощ. Ще се поправят част от заплатите, а институтите да получат дотация. Това е решение за момента, а не в дълготраен проект “.

Това сподели в предаването „ Лице в лице “ някогашният министър на културата Найден Тодоров.

„ Когато беше въведена тази форма на финансиране, тя беше доста сполучлива. Много театри отвън София, оркестри и опери, които спяха латентен сън, се разсъниха. Трябваше да стартират да изкарват своите пари. 13 години това се случва, само че хората на изкуството започнаха да се държат като предприемачи. Започнаха да наблюдават какво желае публиката, с цел да го дадат. Вече не се образува усетът на публиката, а се тича след него “, уточни той.

Те упорстват да бъдат планувани повече пари за бранша

Тодоров изясни, че дотация се получава на база доходи. Според него сега Министерството на културата е преразпределител на средства.

„ Този месец получаваме някаква сума и върху нея получаваме дотация. Ако получим два пъти по-малко, дотацията е два пъти по-малка. Спираме да работим за три месеца, тъй като има зараза – отиваме на алено. Трябва да се направи по този начин, че през днешния ден да работим за финансирането през идната година. Един вероятен вид е вместо измерването да е на месец, да бъде за интервал от три години. По този метод всеки шеф на културна институция ще знае с какви пари разполага през идната година и по какъв начин да ги разпредели “, сподели още някогашният министър на културата.

„ 2020 година не бяхме на площада, с цел да получим мутрите назад в Народното събрание. Ще разглася общ брой, с цел да решим какво ще вършим “, уточни той

„ Голямата пакост е, че хората на изкуството не разсъждават по какъв начин да образуват усета на публиката, да създадат другите хора по-щастливи със своето изкуство. Хората на изкуството разсъждат по какъв начин да оцелеят “, акцентира Тодоров.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР