В Комисията проведоха интересен дебат, без да знаят, че има

...
В Комисията проведоха интересен дебат, без да знаят, че има
Коментари Харесай

„Никой няма да ти плаща вредни“ за гледане на предизборни диспути - членка на ЦИК в съвет към колега

В Комисията организираха забавен спор, без да знаят, че има включен микрофон

ЦИК наложи следващо наказване на кандидат-депутата Боян Расате. Казусът бе разискван на съвещанието на Комисията в събота. Любопитен обаче бе разговорът, който членовете на ЦИК организираха, до момента в който гласоподаваха, евентуално мислейки, че няма включен микрофон.

Сигналът против Расате пристигнал от Съвета за електронни медии (СЕМ). Той бил във връзка

Според Съвет за електронни медии кандидат-депутатът приканва за принуждение против избрани групи жители, като споделя: „ Да бяхме разстреляли няколко предателя, поради които България се намира в това състояние “ и „ Да им се ударят няколко тояги по гърба “.

Влиза в спор с претендента Пирин Несторов от коалиция „ Неутрална България “, който го апострофира с думите, че е горделив, че е болшевик и ще му даде след това револвер, с цел да го разстреля. Расате отвръща: „ С наслаждение “. По отношение на съперника си споделя, че е „ тъп “ и „ безочлив “. По-нататък в диспута Боян Расате още веднъж декларира, че на драго сърце ще разстрелва хора. При споменаване от Несторов на Лайпцигския развой и Гьоринг, Расате употребява нацистки привет в студиото, се показва в решението на ЦИК, с което се открива, че последният е направил „ нарушаване на положителните нрави, достойнството и положителното име на претендентите, посредством приканване в предизборната си пропаганда за принуждение против избрани групи жители “. Председателят на изборния орган Камелия Нейкова пък следва да му сформира акт за това.

Интересен обаче е разговорът сред членовете на ЦИК, който се чува, до момента в който тече гласуването. Те евентуално не осъзнават, че в този миг микрофонът на Нейкова е включен.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов изяснява, че изгледал цялото предаване и открил, че още двама-трима са направили нарушавания.

„ Въпрос на решение – ще ги глобяваме “ , дава отговор му колежката му Росица Матева , която е и представител на Централната изборна комисия.

Томов изкоментирва, че би следвало да се изчака нов сигнал от Съвет за електронни медии, само че Матева се учудва: „ Ама за какво? Съвет за електронни медии не е належащо да ни сезира, ние можем да се самосезираме. “

„ Хубаво “, отвръща Цветозар Томов и декларира, че в случай че му остане време, ще приготви проекторешения за определяне на нарушавания и на другите кандидат-депутати.

Следват мнения на членове на ЦИК до каква степен е редно да се гледат задачите излъчвания . В един миг женски глас, евентуално на секретаря на Комисията Севинч Солакова, възроптава: „ Няма да ти заплаща никой нездравословни... да гледаш цялото... “

Другият член на ЦИК, излъчен от Движение за права и свободи, Ерхан Чаушев обаче реагира възмутено в присъщия си жанр: „ Стига бе, унасяме се. Ако пристигна сигнал, в случай че някой повдигне въпроса, ще се произнесем по него. Какво, какво, какво вършим изобщо... “

След като изясняват на Чаушев, че го чакат да гласоподава, той натиска копчето, с което се поставя завършек на разногласието.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР