Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните

...
Европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните
Коментари Харесай

Румен Радев предупреди РСМ: Никакви договори няма да бъдат ревизирани

Европейската вероятност на РСМ зависи от прецизното осъществяване на интернационалните контракти , по които тя е страна, както и от утвърдената от Европейския съвет през юли 2022 година Преговорна рамка, която, за сведение на виновните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана , се показва в изказване на президентството.

В своя позиция в понеделник рано сутринта президентът Румен Радев насочва остро предизвестие към политиците в Република Северна Македония. Още в първото изречение на позицията се изписва цялото има на западната ни съседка - Република Северна Македония (РСМ) , очевидно в контраст на демонстрацията, направена през вчерашния ден от Гордана Силяновска , която постави клетва като нов президент на страната, само че . Това естествено провокира скандал, защото името Република Северна Македония бе контрактувано след дългогодишни договаряния с Гърция. Гръцкият дипломат София Филипиду напусна церемонията по встъпването в служба,  гръцкото външно министерство излезе с изказване. Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен също укори избора на Силяновска-Давкова.

Румен Радев декларира, че Република България не приема изказвания и държание , които опонират както на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година, по този начин и на други интернационалните контракти, които РСМ е подписала.

България неведнъж и ясно е заявявала своята позиция, че договорите би трябвало да се извършват, показва президентът Румен Радев и категорично напомня, че Република Северна Македония е страна член на НАТО, от което произтичат съответните отговорности и отговорности.

След изборите, извършени в РСМ, на власт дойде  дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ , която като се изключи че се чака да сформира държавно управление взаимно с някоя от албанските партии, завоюва и президентските избори с представител Гордана Силяновска. Тя победи настоящия президент Стево Пендаровски с 69% от гласовете на балотажа предходната сряда.  

Споразумението с България също бе измежду проблематичните тематики за ВМРО-ДПМНЕ в акцията, като всички представители на победилата партия направиха изказвания в посока предоговаряне на Преговорната рамка с Европейски Съюз, която включва и проблематичните моменти с България. 

О Християн Мицкоски в изявление пред македонската телевизия " Канал 5 " бяха в посока предоговаряне на изискванията и изчакване в България да пристигна на власт " някой по-разумен ". Мицкоски разяснява и позицията на служебния министър председател Димитър Главчев, че пред Северна Македония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР