В клубовете от Ефбет лига има хора, които се занимават

...
В клубовете от Ефбет лига има хора, които се занимават
Коментари Харесай

Шефът на реферите: Клубовете си имат "човек за съдиите"

В клубовете от Ефбет лига има хора, които се занимават особено със съдиите, които ще свирят идващите мачове на тимовете. Това изненадващо съобщи ръководителят на Съдийската комисия към БФС Костадин Гергинов. " Няма да открия топлата вода като кажа, че всеки клуб от елита си има човек, който да дава отговор за съдийството. Той преценява да вземем за пример, че даден назначен рефер е млад и може да се нападна вербално. Това е процедура на всеки един клуб ", сподели той, само че не пожела да влезе допълнително детайлности.

Гергинов комори на конференция на комисията, свикана поради абсурда, провокиран от основния рефер на мача " ЦСКА 1948 " - " Левски " Никола Попов, който изначало даде дузпа за домакините, само че след това я анулира. Последва остра реакция от страна на " ЦСКА 1948 ", а основният спонсор на клуба Цветомир Найденов даже загатна, че назначението на Попов не е инцидентно и надлежно решенията му на терена.

" Най-голямата неточност в кръга не е на Никола Попов. Имахме преди този момент различен арбитър, който не отсъди две очевидни дузпи. Никола Попов позволи неточност, че анулира решението си. Говорих с него. Думите му бяха, че за него е имало симулация. Той си е превъртял обстановката в главата като на видео и е видял, че вратарят чуква леко топката. Съдийската комисия поддържа Никола Попов. Нямаше дузпа в обстановката, решението, което взе Никола Попов след корекцията, е вярно. Ситуацията е доста надалеч от помощник съдията. Тялото на вратаря не му разрешава да види каквото и да било. Оценката на Попов е понижена поради тази неточност и поради непоказан жълт картон. Не е отлична оценката, клони към доста добра. Не предстои на наказване. Той ще свири мач за купата (б.ред. " Царско село " - " Лудогорец " ). Както споделя и УЕФА съдията би трябвало да има кураж да вземе самичък решение. Той го откри в себе си това да е самоуверен и да има кураж ", посочи Гергинов.

Междувременно Цветомир Найденов, очевидно схванал, че Попов няма да бъде осъден, написа още преди конференцията на комисията: " Следва продължение....ще е много занимателно с порочните практики в българското съдийство в идващите дни, само че вие към този момент прекалихте ". Вчера спонсорът на " ЦСКА 1948 " зададе още веднъж през " Facebook " четири въпроса към Никола Попов: " Защо си промени решението? И кой те прати на този мач? Как стана? Защо коефициентите потеглиха нагоре, откакто те назначиха? ".

След като Попов бе предпазен, шефът на комисията посочи, че много от останалите съдии позволяват неточности, освен това съществени. " Грешките ескалират. При млади и при по-опитни съдии. Не съм изобщо удовлетворен от това, което се случва по терените. Дори опитни интернационалните рефери позволяват глупави неточности. Не можем като с магическа пръчка да накараме съдиите да свирят както би трябвало. За страдание, младите рефери изпускат шанса, който им даваме. Няма да снемем доверието от тях, ще им дадем отново късмет, само че нека те да си създадат заключения за своите неточности ", изясни Гергинов. Той обаче е изрично срещу викането на съдии от чужбина за значимите мачове, каквато процедура имаше преди години в България, а и сега се употребява в гръцкото състезание.

Дори най-хубавият ни рефер - Георги Кабаков, в неделя свири " Панатинайкос " - АЕК (1:1), като се оправи на равнище. Той бе окуражителен от Гергинов, а се оказа, че е получил комплимент и от отговорникът за съдиите към гръцката федерация - някогашният британски рефер Марк Клатенбърг. Последният е приказвал с Кабаков и го е уверил, че ще показа мнението си и с шефа на Съдийската комисия към УЕФА Роберто Розети.

Костадин Гергинов съобщи също, че всички български рефери са предизвестени да не вземат участие в никакви залагания, защото рискуват доживотно изваждане от футбола. За тяхното държание следи и Министерство на вътрешните работи, посредством своя чиновник Кирил Йорданов, който е съдийски наблюдаващ и отговорник по нравственос и феърплей към Съдийската комисия.

Изразено бе и терзание от първите седмици след въвеждането на системата VAR в българското състезание. " Притеснен съм от въвеждането на VAR. Докато се напасне системата, до момента в който се получи синхрон сред съдиите... Може да има състезание кой е по-по-най - във VAR стаята или на терена. Засега се получават паузи от по 3-4 минути при взимане на решение, които са неприемливи. Ще омръзнем на феновете ", разяснява Гергинов.

Той обаче изрази оптимизъм, че съдийството ще се усъвършенства. Отправена бе покана към медиите да следят определянето на съдийските дежурства. Комисията изрази и подготвеност да излъчва след всеки кръг собствен представител, който да разяснява в студиото на " Диема спорт " противоречивите обстановки. " Светлина в тунела има, нека не е от срещуположен трен ", пошегува се Гергинов, самият той някогашен ватман.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР