В Кипър от днес са в сила по-строги правила за

...
В Кипър от днес са в сила по-строги правила за
Коментари Харесай

Кипър затяга правилата за наемане на работа на търсещи убежище

В Кипър от през днешния ден са в действие по-строги правила за наемане на работа на търсещи леговище. Промяната е част от напъните на държавното управление за справяне с проблемите на противозаконната миграция, като задачата е страната да стане стопански непривлекателна за жители на трети страни.

Действието на облекчената процедура, въведена преди 2 години, за претовареност на мигранти и бежанци изтече през днешния ден и не бе възобновено от държавното управление.

Тя позволяваше търсещите леговище да бъдат наемани на работа 1 месец след подаването на молбата им. Отсега това право ще имат единствено тези, които са били в страната най-малко 9 месеца.

Промяната ще има възпиращо деяние за потока стопански мигранти, прекратявайки опцията за елементарно и бързо намиране на работа, обявиха от държавното управление.

Работодателите показаха опасенията си, че решението ще засегне пазара на труда, като задълбочи казуса с острата потребност от работна ръка, изключително в стопански браншове и на позиции, непривлекателни за кипърците и жителите на Европейски Съюз.

Законът позволява търсещите леговище да работят в селското стопанство, животновъдни ферми, във компании за боклуци и разчистване, на бензиностанции и автомивки, нощни смени в пекарни и млекопреработвателни предприятия и други. В тези браншове сега се трудят забележителен брой търсещи леговище, по данни на работодателските организации.

Само в хотелиерството и ресторантьорството, като помощници в кухнята и обслужващ личен състав, в този момент са наети към 3000 търсещи леговище.

Президентът Никос Христодулидис даде обещание други ограничения за решение на казуса и облекчаване на потребностите на бизнеса от личен състав.

Правителството ще форсира процедурите за утвърждение на заявки от компаниите за служащи от трети страни, като от 1 януари разрешението ще се издава за 1 месец вместо 3 - 4 месеца, както е в този момент, разгласи президентът.

Кипър е приел непропорционално висок брой мигранти през последните години, като търсещите леговище и получилите интернационална протекция доближават 6% от популацията му.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР