В Киев работници свалиха скулптурен фрагмент, изобразяващ сърп и чук,

...
В Киев работници свалиха скулптурен фрагмент, изобразяващ сърп и чук,
Коментари Харесай

Украйна премахна сърпа и чука от монумента Майка на Отечеството

В Киев служащи смъкнаха скулптурен откъс, изобразяващ сърп и чук, от емблематичния паметник " Майка на Отечеството " - това ечаст от акцията за унищожаване на руските знаци, която се разрасна след нахлуването на Русия в Украйна през предходната година, заяви " Укринформ ".

62-метровата стоманена фигура на жена, която държи щит с меч, сърп и чук, е открита през 1981 година като мемориал на руската победа във Втората международна война.

Издигната на върха на постройката на военния музей, тя е известна на украински език като Баткившчина Мати, безусловно " Майка на Отечеството ".

Министерството на културата на Украйна поддържа проект за слагане на нов щит на фигурата с тризъбеца на страната.

От предишния месец насам служащи в люлка, окачена на релса на върха на щита, последователно премахваха детайли от руската емблема и ги спускаха по въжета.

Целият щит ще бъде сменен с нов, носещ тризъбеца.

Статуята е част от Националния музей на историята на Украйна за Втората международна война.

Директорът на музея Юрий Савчук прикани статуята да бъде преименувана на " Майка Украйна ". Украински медии оповестяват, че предлагането среща утвърждение.

Проектът за замяна на щита ще коства 28 млн. гривни (около 619 млн. евро) - украински публични лица акцентират, че той ще бъде заплатен от корпоративни дарения, а не от държавни средства.

Министърът на културата, който поддържа плана, подаде оставка предишния месец на фона на публични рецензии по отношение на разноските за планове в областта на културата по време на война.

Проучване, поръчано от ведомството през предходната година, сподели, че 85 % от украинците поддържат премахването на сърпа и чука.

След нахлуването на Русия, Украйна форсира процеса на унищожаване на препратките към руската история и съветската просвета от географските наименования, а това лято влезе в действие закон за декомунизацията.

Подобни големи скулптурни фигури има и на военните мемориали от руската ера в други градове, в това число Волгоград в Русия и Брест в Беларус. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР