Потребителските цени в Германия са се увеличили с 2,2 на

...
Потребителските цени в Германия са се увеличили с 2,2 на
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия е нараснала с 2,2 на сто през миналия месец

Потребителските цени в Германия са се нараснали с 2,2 на 100 през април на годишна база, сочат най-новите дефинитивни данни на " Дестатис " (Destatis), оповестени през днешния ден на страницата на федералната статистическа работа, които удостоверяват предварителната публична оценка, съобщи Българска телеграфна агенция.

Така годишната инфлация в Германия резервира цената си от март – 2,2 на 100 и през предишния месец, откакто през февруари отслабна до 2,5 на 100.

На месечна основа – през април по отношение на март темпът на потребителските цени в Германия е 0,5 на 100, по отношение на 0,4 на 100 през март.

Изчислена по отношение на хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ), немската инфлация леко се е покачила – с 0,1 процентен пункт до 2,4 на 100, а на месечна основа е останала 0,6 на 100.

" От началото на годината инфлацията е под 3 на 100. По-специално цените на силата и храните имаха забавящ резултат върху инфлацията от януари 2024 година ", споделя ръководителят на " Дестатис " Рут Бранд в изказване на страницата на службата.

" Въпреки това, главната инфлация – измерена като смяна в показателя на потребителските цени без тези на храните и силата – е по-висока от инфлацията като цяло от началото на годината ", прибавя Бранд.

Основната инфлация в Германия е спаднала от 3,3 на 100 на годишна база през март до 3 на 100 през април, разкриват още данните.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР