В Кеймбридж ще бъде разработена система с изкуствен интелект, предназначена

...
В Кеймбридж ще бъде разработена система с изкуствен интелект, предназначена
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще открива психични заболявания при деца

В Кеймбридж ще бъде създадена система с изкуствен интелект, предопределена да форсира диагностицирането на психологични болести при децата, заяви Би Би Си.

Технологията ще употребява рутинно събирани данни за деца, с цел да открие модели, които разпознават най-застрашените с риск от психологични разстройства. Д-р Анна Мур, която управлява плана, съобщи, че тя може да “революционизира “ грижите и да подчертае нуждата от повече запаси.

“Ранното диагностициране значи, че то може да се лекува по-лесно “, сподели тя.

Детските психиатри считат, че има “криза “ в грижите за психологичното здраве на децата, а съгласно оценките на NHS 20% от хората на възраст под 24 години евентуално се нуждаят от някаква форма на поддръжка за психологичното здраве.

Д-р Мур преди малко е получила стипендия от 2,5 млн. паунда (5,7 млн. лева.) за бъдещи водачи в региона на научните проучвания и нововъведенията в Обединеното кралство (UKRI), с цел да продължи програмата. Тя съобщи, че е била директен очевидец на това като психиатър-консултант, само че – като специалист по клинична информатика в Университета в Кеймбридж – сподели, че има вяра, че може да има цифрово решение.

“Психичното ни здраве се въздейства от генетиката, ранния ни житейски опит и актуалната ни среда “, сподели доктор Мур.

“Ще използваме най-съвременната технология за изкуствен интелект, с цел да разгледаме информацията, която се събира за нас от здравните, просветителните и обществените служби през цялото детство. Като обединим всичко това, се надяваме да открием трендове, които могат да предупредят лекаря, че детето може да развие ранно психологично заболяване. “

Тормозът, бедността в фамилията, проблемите с физическото здраве могат да повлияят на психологичното здраве на детето. Али, на 16 година, оказва помощ на майка си и брат си, които имат заболяване, обвързвано със захабяване на мускулите, само че има и свои лични проблеми с физическото здраве, които затрудняват ходенето на учебно заведение.

“Една година посещаемостта ми беше едвам 20% “, споделя Али пред английската медия. “Чувствах се изолиран, обезпокоителен и доста слаб. Сякаш локдаунът ми в Ковид-19 беше продължен с още няколко години. Да се грижиш за дете също е предизвикателство. Тревожиш се дали не правиш прекалено много, или незадоволително, с цел да окажеш помощ. “

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР