В Кайро днес трябва да започне за кризата в Близкия

...
В Кайро днес трябва да започне за кризата в Близкия
Коментари Харесай

Нетаняху отхвърли плана на Хамас

В Кайро през днешния ден би трябвало да стартира за рецесията в Близкия изток. Не е ясно обаче дали диалозите ще се проведат, откакто нощес израелският министър председател и подреди войските да се приготвят за взлом на град Рафа в палестинския анклав.

Израелската интервенция в Ивицата Газа ще продължи до " цялостна победа ", даде обещание израелският министър председател Бенямин Нетаняху и изясни, че за военните дейности в анклава няма опция.

" Инструктирахме израелската войска да се приготви за дейности в Рафа, както и в двата лагера в централната част на Газа, които остават последните замъци на Хамас ", съобщи израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Палестинският проект предвиждаше помирение за 135 дни, през които да бъдат разменени заложници за палестински пандизчии.

Условието на Хамас обаче беше израелската войска да се изтегли изцяло от анклава. Палестинците желаеха също да бъдат освободени към 1500 пандизчии, множеството със смъртни присъди. Искания, които Тел Авив не приема.

" Ние сме на път да реализираме цялостна победа. Победата ни е сигурна. Не е въпрос на години или десетилетия, а е въпрос на месеци ", разгласи Бенямин Нетаняху.

" Демонстративно политическо пъчене " - по този начин от Хамас дефинираха изявлението на Нетаняху. И предизвестиха, че са подготвени на всевъзможни сюжети.

Независимо, че не съумя да реализира помирение по време на петото си посещаване в Близкия Изток, американският държавен секретар показва въздържан оптимизъм.

" Независимо, че в отговора на Хамас има някои неприемливи условия, считаме, че той дава опция за реализиране на съглашение ", добави държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Съединените щати и Израел остават и на разнообразни позиции за бъдещето на Ивицата Газа. Тел Авив упорства да има повсеместен надзор върху сигурността в анклава като Ивицата да се ръководи от локални органи, които да нямат връзка с Хамас или други радикални групировки. Визията на Съединените щати за бъдещето на района е основаването на палестинска страна.

На този стадий обаче предпочитани остават въпросите дали израелци и палестинци ще седнат на масата на договарянията, с цел да договорят филантропична помощ за Ивицата Газа и освобождението на заложниците. В плен на Хамас към момента има към 100 души.

Последвайте ни във и Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР