В Каталуня е в сила особена ситуация, при която общественото

...
В Каталуня е в сила особена ситуация, при която общественото
Коментари Харесай

Рамон Перес-Маура, журналист: Испанците сами плащат част от кампанията за отделяне на Каталуня

В Каталуня е в действие особена обстановка, при която публичното радио и телевизия излъчва всеки ден против държавното управление на страната, пред което би трябвало да дава отговор с налозите си, сподели на среща с публицисти в София заместник-главният редактор на испанския вестник А Бе Се Рамон Перес-Маура. По време на гостуването си в България във вторник и сряда той се срещна с български сътрудници в Съюза на българските публицисти, с цел да разиска проблемите на испанския медиен пейзаж.

" Това е единственият случай в света, който познавам, в който някой заплаща със личните си пари, с цел да го подлагат на критика. В публичната телевизия стартират програмата си сутринта със " Здравейте от самостоятелната Република Каталуня! На границата с Испания няма тапи. " И това - с моите налози, " добави Перес-Маура, който е още някогашен общоприет секретар на Европейския съюз на всекидневниците (обединяващ издания като " Фигаро ", " Дейли телеграф ", " Ди велт " и А Бе Се) и член на Кралския институт за научни проучвания " Елкано ".

Според него задачата на огромните испански издания е да пазят конституционните позиции и да показват такива, които са в унисон с огромен % от популацията на страната, " Не съм политик, не се пробвам да печеля гласовете на читателя. Бих желал да видя политическо болшинство, което да пази ползите, които ние пазиме, " сподели още Маура, Последните мнения бяха в отговор на въпрос на " Дневник " дали публицистите в националните испански медии, които нормално са коректив на властта, се усещат раздвоени в метода, по който отразяват рецесията в Каталуня и в отговора, който управляващите в Мадрид дадоха на опита за обособяване на Каталуня от Испания.

" А Бе Се е най-критичният към метода на използване вестник към " член 155 ". Една от работите ми е като началник на " Мнения " е да апелирам дни наред колумнистите ни да не подлагат на критика с толкоз по-остър звук държавното управление, защото това не се синхронизира с нашите читатели. Оттам нататък задачата на А Бе Се и на огромните издания в Мадрид не е да се притегля никой на конституционните позиции, а да показваме правила, които мислим, че са в унисон с огромен % от популацията на Испания. "

Попитан от " Дневник " дали националните испански медии търсят способи да приобщят сред един и два милиона каталунци, поискали самостоятелност съгласно референдумите и изследванията на обществеото мнение (и постоянно наричащи медиите " фашисти " и " проправителствени рупори " ), Перес-Маура настоя, че " всички резултати дават поддръжка за болшинството против независимостта " и че на над милион искащи обособяване подхождат шест милиона, за които това не е в действие.

След въпроса дали счита, че случилото се в Каталуня ще докара до промени в просветителната система на региона, той означи, че сигурно ще се наложи интервенция на националната ревизия. " Основният проблем беше образованието - оттова идваше цялата ненавист, " сподели той.

" Здравейте от самостоятелната Република Каталуня, на границата няма тапи "

В Каталуня нямаше задоволително многообразие на мненията за това, което последователите на независимостта назоваха " процеса ", а в същото време множеството издания получаваха дотации от управляващите в Барселона, сподели Перес-Маура. Най-големите издания, " Ла вангуардия " и " Ел периодико ", получават сред 7 и 8 милиона евро на година, с цел да вършат преводи на изданията си на каталунски всеки ден. " В район, където всички приказват и каталунски, и кастилски (испански), по какъв начин се оправдава това, че би трябвало да се вършат две издания? Направете или едното, или другото. "

При локалните малките екрани в Каталуня, всякога при промяната на държавното управление в Барселона, се сменяше ръководството - а това " за първи път не се случи с член 155 на Конституцията ", сподели Перес-Маура. Той напомни, че смяната не можа да стане заради неналичието на единодушие сред трите огромни партии - социалистите отхвърляха сходна стъпка.

Това държавно управление има съображение да се опасява от операцията, която се извърши в обществените мрежи, във " Facebook " и " Туитър ". Изображенията, които се демонстрират, даже не са от този миг, а от други случаи. Те са част от деликатно изработен монтаж... и не знам дали е инцидентно, само че сървърите, от които излизат тези фотоси, са 70% в Русия и съвсем 30% във Венецуела, " сподели Перес-Мауро, имайки поради установената от управляващите в Мадрид дезинформационна акция, провеждана от Русия.

Интернет и щемпел

Перес-Маура разяснява и компликациите, които срещат обичайните медии в конкуренция с онлаййн изданията. " Традиционните медии - щемпел, радио и телевизия - все ще не са се научили да употребяват оптимално добре цифровото пространство. В случая с малките екрани обичайните канали към момента не знаят по какъв начин да се оправят с конкуренцията на услуги като " Нетфликс ", с които можеш да гледаш каквото и когато пожелаеш. "

" При печата това е изцяло предизвестено самоубийство. Редакторите в предходните 20 години направиха нелепостта да дават в Интернет гратис това, за което се заплаща на хартия. Мислеха, че продават хартия, а не вести - по този начин работата на журналиста струваше нула. Това съществено способства цяло потомство да се възпита в концепцията, че информацията е безвъзмездна. (В Испания) не познавам нито една медия, в която безплатната информация да е толкоз добра, колкото платената. "

" Противно на упованията растежът при продажбите на електронните издания на вестниците не е по-голям от този при хартиените. В подмяна на това при отворените издания има непрекъснат брой гости, само че не и необикновен напредък. Лошото е, че не се генерира такова количество и стойност на реклами, което да подхожда на броя на читателите - както и че издателят на вестника не е виновен за наличието на рекламата. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (154)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР