В късните часове на 28 май финансовото министерство на Щатите

...
В късните часове на 28 май финансовото министерство на Щатите
Коментари Харесай

Вашингтон назова заподозрените за валутни манипулации

В късните часове на 28 май финансовото министерство на Щатите разгласява отчета си за валутните практики на комерсиалните си сътрудници. Нито една страна не бе упрекната непосредствено, че е манипулирала паричната си единица, само че мнозина останаха в листата за наблюдаване за неточни практики. Щатското финансово ведомство разгласи и някои промени на разпоредбите за да включи още страни под надзора си.

По предписание отчетът за манипулаторите, който се разгласява два пъти в годината, излиза през април и през октомври. Този път той закъсня съвсем с два месеца, провокирайки разнообразни клюки за аргументите. Някои смятаха, че служителите са чакали да мине срещата на върха в Осака в края на юни, с цел да посочат като претекст комерсиалните договаряния сред Пекин и Вашингтон. Други пък отдаваха закъснението на вътрешния спор измежду формалните представители на щатската администрация по какъв начин да действат с виетнамските валутни интервенции. Защото през октомври 2018-а страната не бе включена даже в листата за наблюдаване на евентуално "манипулативно " държание.

От 2016-а Съединени американски щати употребяват три критерия, с цел да преценяват дали дадена страна манипулира националната си валута. Те са както следва: двустранният търговски остатък на съответната страна със Съединени американски щати да надвишава 20 милиарда щ. долара; "материалният " остатък по настоящата сметка да е три или повече % от БВП; повтарящи се едностранни интервенции, при които чистата стойност на купената задгранична валута е най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт на страната за интервал от 12 месеца.

През октомври 2018-а в листата за наблюдаване попаднаха Китай, Германия, Индия, Япония, Южна Корея и Швейцария. В тазгодишната му версия бяха включени още Виетнам, както и Италия, Ирландия, Сингапур и Малайзия. Но пък контролът върху Индия и Швейцария отпадна. Нито една от страните не е оповестена непосредствено за валутен манипулатор, което значи, че никоя от тях не дава отговор и на трите критерия.

Впечатление прави, че за пети следващ път администрацията на президента Доналд Тръмп се отхвърли да уличи Китай като алутен манипулатор. Което разсъни съмненията на членовете на опозиционната Демократическа партия, че Белият дом е прекомерно примирителен, макар уверенията, че няма да се съгласи на слаба комерсиална договорка с Пекин.

Брад Сестър - член на Съвета за интернационалните връзки, пък утвърждава решението Виетнам да не бъде махленски, че манипулира валутата си. От една страна, тъй като след комерсиалната атака на Вашингтон против Пекин валутните курсове на азиатските парични единици към щатската потеглиха надолу и понижиха натиска за повишаването на най-стриктно ръководените пари - на Сингапур, Тайланд, Виетнам и ненапълно на Тайван. Нещо повече, растящият търговски остатък на Виетнам с Щатите е "американски артикул ", тъй като митата върху китайския импорт за Америка форсира преориентирането към азиатската страна като "краен събирателен пункт на азиатската верига за доставки на електроника ".

Въпреки тези претекстове, оттук насетне ще е доста по-трудно за Виетнам и за другите търговски сътрудници на Съединени американски щати да се спасят от това да бъдат оповестени за валутни манипулатори. Просто тъй като американското финансово министерство внесе корекции в трите критерия. На първо място, то усили броя на следените страни от досегашните 12 на 20, чиито двустранни търговски остатъци с Щатите надвишава 40 милиарда щ. $ годишно. Второ, таванът за остатъка по настоящата сметка е ревизиран от 3% на 2% от Брутният вътрешен продукт, което значи, че комерсиалните сътрудници на американците ще го доближават по-лесно. На трето място, в случай че съответната страна организира регулярни едностранни валутни интервенции - единствено шест в границите на 12 месеца, това ще е задоволително за финансовото ведомство да я разгласи за валутен манипулатор.

С смяната на разпоредбите следствията за "нарушителите " стават по-сурови. Миналата седмица администрацията на Тръмп разгласи желанията си да таксува с мита страните, които подценяват валутите си. Според министъра на търговията Уилбър Рос, по този метод ще се компенсира въздействието на "валутните дотации ", които вредят на американската промишленост.

И в случай че се върнем още веднъж към Виетнам, специалисти на DBS Bank предвиждат, че Брутният вътрешен продукт на страната може да се увеличи с 6.8% през тази година и има капацитет да нараства с по към 6-6.5 % през идното десетилетие с помощта на мощният приток на задгранични вложения и на нарастването на продуктивността на труда. DBS чака дори стопанската система на Виетнам да надвиши по мярка стопанството на Сингапур до 2029-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР