В карловския квартал Сушица и тази година изпълниха древния обичай

...
В карловския квартал Сушица и тази година изпълниха древния обичай
Коментари Харесай

Изпълниха древния обичай Къпанак в Карлово

В карловския квартал Сушица и тази година извършиха античния бит "Къпанак " - къпане на булки. Той се провежда от локалното читалище "Васил Левски - 1927 " на Дръндевата чешма в квартала. Обичаят повелява на Ивановден да се окъпят в изворна вода всички дами, които през предходната година са минали под венчило.

Тази година единствено една бе булката - 32-годишната Лилия Нейкова, която бе окъпана от своите кумове. Тя бе доведена до чешмата с музика, съпроводена от нейните близки и другари. Бременната към този момент Лилия си пожела да има най-малко три деца, след което извърши ритуала. Преди да влезе във водата тя се прекръсти три пъти, изми си лицето с изворната вода три пъти, три пъти хвърли вода през рамо и кумът й изля в гърба три канчета с вода.От общината подариха на булката икона с лика на Света Богородица, с пожеланието да закриля нея и фамилията й.

След ритуалното къпане на булките, в ледената вода влизат и всички именици от квартала. Водата в коритото завря от Ивановци, като първи се престрашиха мъжете и младежите с името Иван, след тях започнаха да влизат и дамите - Иванка, Ваня, а децата бяха опръскани щедро с вода. Празникът приключи с огромно хора на площада, като от самото начало то се водеше от именици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР