В Карлово днес е кулминацията на честванията по повод 182-ата

...
В Карлово днес е кулминацията на честванията по повод 182-ата
Коментари Харесай

Открити са нови документи, свързани с Васил Левски

В Карлово през днешния ден е кулминационната точка на честванията във връзка 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски. Националният музей в родния град на Апостола ще посрещне посетителите с непоказвани досега документи, които са свързани с издирването на Левски след обира в Арабаконак.

Оригиналите на документите не престават да се съхраняват в османския списък в Истанбул, а в музея се намират техните копия, които са преведени на български език от османо-турски, открити още през 2018 година от експерт на Националния музей по време на негова командировка в държавния списък на Турция.

Благодарение на уредника на музея Виктор Комбов бе открита и неповторимата снимка на Васил Левски, на гърба на която написа от къде е, на какъв брой години, с какви очи. Комбов твърди, че с тази фотография Левски е търсен от турските управляващи.

Какво най-общо включват новооткритите документи?

Дора Чаушева, шеф на Национален музей " Васил Левски ": Документите се отнасят към интервала, когато османската власт към този момент интензивно търси тъкмо Васил Левски. Тя има информация от извършените разпити на хванатите до този миг дейци, че точно Васил Дякон Левски е главатарят, както се споделя и в документите на комитетската организация и тя подхваща всички ограничения да бъде към този момент той хванат.

В рамките на днешния ден доста доброволци оказват помощ в музея, като за децата са планувани изработването на рисунки и печати с облика на Васил Левски, които ще могат да запазят като спомен от днешния ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР