В календара за 2021 г. дните от 24 до 28

...
В календара за 2021 г. дните от 24 до 28
Коментари Харесай

Какво заплащане трябва да получат за труда си служителите, работещи по празниците?

В календара за 2021 година дните от 24 до 28 декември са оцветени в алено. Какво възнаграждение би трябвало да получат за труда си през това време служащите и чиновниците, в случай че се наложи да са на работа? Какво ще бъде възнаграждението и на тези, които работят на първи, втори и трети януари следващата година - надлежно събота, неделя и понеделник?

" Обозначаването дневно в календара в алено значи, че той е неработен или почивен, само че това не носи информацията, която е основна за работника”, прецизира юрист Мирослав Димитров, специалист в КНСБ. А точно дали този ден носи статута на формален празник или е почивен, задочен или неработен ден.

Ежегодно част от формалните празници в календара съответстват с почивните дни събота и неделя.

" За трудовите правни отношения по време на коледните празници е значимо да се регистрира, че и двата почивни дни съответстват с празнични дни – 25 и 26 декември съответстват със събота и неделя. Първите два работни дни по-късно са неприсъствени, само че като такива те нямат статута на формален празник”, добавя Димитров пред БНР.

По закон заплащането за работа на формален празник и в почивни дни е друго. От това ще пристигна разликата във възнаграждението на тези, които ще работят на 25 и 26 декември с дължимото на тези, които ще бъдат на работа на 27 и 28 декември.

Разликата идва от това дали те работят при петдневна работна седмица, по общоприетоо, всекидневно работно време, или работят по график, при сумирано пресмятане на работното време.

Първата група при работа в почивни или празнични дни поставя ексклузивен труд и би получила увеличено заплащане на две разнообразни правни учредения – един път, че са работили в почивен ден и повторно – че са работили на формален празник, разяснява Мирослав Димитров.

" За тези, които работят при сумирано пресмятане на работното време, изобщо не е налице ексклузивен труд към този миг. Те биха получили нарастване на възнаграждението единствено в случаите, когато работят при формален празник, т.е. когато биха работили на 25 и на 26, респективно и на 24. Те няма да получат нарастване на възнаграждението за работа на 27 и 28, по график ".

По сходен метод стоят нещата с 1 януари.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР